1515
Annons

Di:s experter: Släng orangea kuvertet – men gör prognos

Värdet av ett orange kuvert, rallyt i förhoppningsbolag och bitcoin.

Det är några av ämnena som diskuteras i ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar.

Foto:Jesper Frisk

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Under de närmaste veckorna får svenska folket Pensionsmyndighetens orange kuvert. Men värdet efter att prognosen tagits bort är begränsat enligt Di:s privatekonomiska experter.

”Släng kuvertet och gör i stället en pensionsprognos på nätet. Det kan bli en väckarklocka”, säger Hans Bolander, privatekonomisk reporter på Di, i ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar.

Kollegan Jenny Petersson slår ett slag för att kolla premiepensionsfonderna samt att se över sitt sparbehov.

”Spara gärna, ju tidigare desto bättre. Men hur du tänker leva som pensionär avgör också hur stort sparkapital du bör ha. Ibland överdrivs sparbehovet.”

Ett annat ämne som diskuteras i podden är hur allt fler små förhoppningsbolag rusar på börsen, vilket också skapar risker.

”Småsparare med låg finansiell kunskap är de som oftast råkar illa ut. Den europeiska värdepappersmyndigheten varnade nyligen sparare för att investera bara baserat på information som kommer fram i sociala medier”, säger Jenny Petersson.

I podden tas också kryptovalutan bitcoin upp.

”Här varnar exempelvis Finansinspektionen för att investera, bland annat på grund av att konsumentskyddet är uselt och att bitcoin är svårvärderat”, säger Jenny Petersson.

 

Truss spelar högt i jakten på att bli ett nytt Singapore

Den nya brittiska regeringens skattepaket har slagit ned som en bomb. Pundet tokföll i måndags efter att finansminister Kwasi Kwarteng föreslagit de största skattesänkningarna på 50 år. Lägg till lättnader för att täcka skenande energipriser och resultatet är ökad belåning.

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Alberto Pezzali

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera