1515
Annons

Di:s experter: Så undviker man att barnen hamnar hos inkasso

Solcellsrally, avmattningen på bostadsmarknaden och hur man bäst lär ut privatekonomi till barn.

Det är ämnena i ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

 

Intresset för att installera solceller på småhus har gått från starkt till glödhett i takt med att elpriserna rusat. Det statliga stödet, som betalar mellan 15 och 50 procent av installationskostnaden, bidrar till boomen.

”Det är en stor investering så var noga med att granska husets förutsättningar och välj etablerade bolag. Garantitiderna är mycket långa, så det är bra om bolaget finns kvar om problem uppstår”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk reporter på Di.

I podden diskuteras också bostadsmarknaden och boräntornas stigande kurva. Den hittills heta marknaden visade i början av mars tecken på en avmattning. Oron över kriget i Ukraina samt att ett flertal banker har höjt boräntorna lägger sordin på stämningen. 

”Ta höjd för högre räntor genom att skapa en buffert. Kalkylera med att räntorna blir dubbelt så höga och spara motsvarande summa på ett konto för framtiden”, säger Di:s Hans Bolander.

På grund av den internationella Money Week uppmärksammas privatekonomi extra mycket i skolor i slutet av mars. Vecko- och månadspeng är en bra ingång till lärandet.

”Det är viktigt och ett bra sätt att lära barnen att hushålla med pengar. Hur mycket som barnen ska få avgörs av familjens ekonomi, men att kolla med kompisars föräldrar och undersökningar ger en bra vägledning”, säger Jenny Petersson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?