1515

Di:s experter: Så undviker du fula fiskar i finansbranschen

Swedsec hanterade i fjol fler ärenden om regelbrott på finansmarknaden än någonsin tidigare. Men allt hamnar inte hos branschorganets jurister. Varför pratar Di:s experter Hans Bolander och Jenny Petersson om i ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar.

Hans Bolander och Jenny Petersson
Hans Bolander och Jenny PeterssonFoto:Jesper Frisk

 

Swedsec hanterade rekordmånga ärenden i fjol, 71 stycken. Aktörer på finansmarknaden ska anmäla medarbetarnas regelbrott till branschorganet Swedbank. 

”Det borde vara ännu fler med tanke i en så stor bransch, och med tanke på att det handlar om pengar, som alltid har plockat fram det sämsta hos en del människor”, säger Jenny Petersson. 

Hans Bolander menar att det finns ett mörkertal, där arbetsgivaren hittar andra lösningar.

”Det jag hör från personer i finansbranschen är att med små grejer som händer, som borde anmälas, ligger arbetsgivaren lite lågt, kanske ger en reprimand och omplacerar personen i stället.”

Men att rådgivare man har kontakt med, och som hjälper en att placera pengar, har en Swedseclicens är en hygienfaktor, tycker de. Särskilt viktigt är det här att fråga om, om man har kontakter med mindre och inte så kända bolag.

Man bör också förhålla sig kritisk till de placeringsförslag man får. 

”Man kan göra som med läkardiagnoser, be om någon annan om en ”second opinion”. Särskilt om det är en stor summa”, säger Hans Bolander. 

I podden pratar de också om hur det gick för premiepensionsfonderna i fjol. Många har sett hur börserna i Stockholm och New York steg kraftigt under 2020. Men snittresultatet för pensionsfonderna är betydligt sämre.

”Det beror på att många är globalfonder. Kronan stärktes under året, det innebar att innehaven i utländsk valuta minskade i värde omräknat till kronor. Många generationsfonder har också misslyckats”, säger Hans Bolander.

Olika typer av nischfonder är hajpade i olika perioder. Därför ska man se över sina fonder regelbundet, så att man inte sitter med någon branschfond som gick bra för flera år sedan men har underpresterat sedan dess.

”Väljer man fonder själv måste man också se till att skapa en riskspridning”, säger Jenny Petersson.

 


Innehåll från GetacceptAnnons

Försäljning digitalt – kan ge upp till 30% högre hitrate

Att sälja digitalt kan lätt förknippas med en opersonlig säljprocess. Det blir svårare att visa vår personlighet, och offerten drunknar i en mailkorg tillsammans med minst tio andra. Så hur gör man för att inte bara klara av, utan till och med förbättra, sin försäljningsprocess när man säljer digitalt? 

– Det handlar om att hitta kommunikationskanaler som inte redan är mättade, säger medgrundaren av Vainu, Mikko Honkanen.

På Vainu har man tagit i bruk GetAccept i sina säljprocesser för att bättre kunna följa varje steg av säljprocessen via data - inte bara genom magkänsla. När de testade att skicka avtal både med och utan GetAccepts videofunktion, fick de högre stängningsfrekvens på de offerter som skickades med videopresentation. 

– Även om många vet att video är bra i alla möjliga sammanhang idag, är det ändå få B2B-bolag som nyttjar det. Därför är det en kommunikationskanal som gör det enkelt att sticka ut, menar Mikko Honkanen.

När Samir Smajic, VD och medgrundare av GetAccept, startade företaget 2015 så var det redan tydligt att digitalt var framtiden för B2B-försäljning. Sedan har utvecklingen gått snabbare än man räknat med.

– Att kunna ge en riktigt bra digital kundupplevelse, dubblar enligt McKinsey & Co sannolikheten för att stänga affären. Och det gör man inte genom att bara skicka en massa mail. E-signering är ett sätt att öka sin hitrate, men adderar man funktioner som engagerar, exempelvis chatt, video, en snygg paketering av sitt avtal och automatiska påminnelser, så ökar sannolikheten ännu mer.

Bland de som använder GetAccept så har de som använder fler engagerande funktioner i sina utskick upp till 30% högre hitrate, än de som endast skickar iväg ett avtal för e-signatur. Ingen vill ha en tråkig säljprocess, och kan man hitta sätt att göra den intressant och interaktiv kommer inte bara kunden bli nöjdare, utan du skapar också en snabbare och smidigare försäljningsprocess. 

– Det ligger kvar en gammal myt om att bolag inte är redo att börja arbeta såhär, och att det bara funkar på mindre affärer. Faktum är att data visar att 70% av företag är beredda att göra affärer upp till fem hundra tusen kronor i en onlinemiljö. En annan vanlig fördom är att kundens kund vill ha det på det traditionella viset. Men det är inte sant. Vi får ständigt kommentarer från våra kunder där de berättar om hur nöjda deras kunder blivit med det nya, förenklade sättet att signera avtal. Och det får våra kunder att se bra ut, säger Samir Smajic. 

Att komma igång med en mer engagerande digital säljprocess behöver varken vara tidskrävande eller svårt. I GetAccept har du allting samlat och får både översikt, automation och kommunikation i ett och samma verktyg. Att komma igång behöver inte ta mer än någon timme - även för det lite större säljteamet. 

Lär dig mer och boka en demo med GetAccept idag! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?