1515
Annons

Di:s experter: Så undviker du fula fiskar i finansbranschen

Swedsec hanterade i fjol fler ärenden om regelbrott på finansmarknaden än någonsin tidigare. Men allt hamnar inte hos branschorganets jurister. Varför pratar Di:s experter Hans Bolander och Jenny Petersson om i ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar.

Hans Bolander och Jenny Petersson
Hans Bolander och Jenny PeterssonFoto:Jesper Frisk

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Swedsec hanterade rekordmånga ärenden i fjol, 71 stycken. Aktörer på finansmarknaden ska anmäla medarbetarnas regelbrott till branschorganet Swedbank. 

”Det borde vara ännu fler med tanke i en så stor bransch, och med tanke på att det handlar om pengar, som alltid har plockat fram det sämsta hos en del människor”, säger Jenny Petersson. 

Hans Bolander menar att det finns ett mörkertal, där arbetsgivaren hittar andra lösningar.

”Det jag hör från personer i finansbranschen är att med små grejer som händer, som borde anmälas, ligger arbetsgivaren lite lågt, kanske ger en reprimand och omplacerar personen i stället.”

Men att rådgivare man har kontakt med, och som hjälper en att placera pengar, har en Swedseclicens är en hygienfaktor, tycker de. Särskilt viktigt är det här att fråga om, om man har kontakter med mindre och inte så kända bolag.

Man bör också förhålla sig kritisk till de placeringsförslag man får. 

”Man kan göra som med läkardiagnoser, be om någon annan om en ”second opinion”. Särskilt om det är en stor summa”, säger Hans Bolander. 

I podden pratar de också om hur det gick för premiepensionsfonderna i fjol. Många har sett hur börserna i Stockholm och New York steg kraftigt under 2020. Men snittresultatet för pensionsfonderna är betydligt sämre.

”Det beror på att många är globalfonder. Kronan stärktes under året, det innebar att innehaven i utländsk valuta minskade i värde omräknat till kronor. Många generationsfonder har också misslyckats”, säger Hans Bolander.

Olika typer av nischfonder är hajpade i olika perioder. Därför ska man se över sina fonder regelbundet, så att man inte sitter med någon branschfond som gick bra för flera år sedan men har underpresterat sedan dess.

”Väljer man fonder själv måste man också se till att skapa en riskspridning”, säger Jenny Petersson.

Alteco Medicals likviditet påverkas negativt av kriget

Alteco Medical likviditet påverkas negativt av Rysslands krig i Ukraina. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande, där bolaget uppger att de väldigt osäkra omständigheterna i världen har förvärrats.

I sin senaste kvartalsrapport informerade Alteco Medical om att betalningsflödena från en del av bolagets kunder påverkades negativt. Sanktionspaketen riktade mot Ryssland och dess allierade medför att svenska banker inte förmedlar betalningar från Ryssland.

”Detta har medfört uteblivna betalningar från vissa av bolagets större kunder och innebär att bolaget är i behov av kapitaltillskott för att säkra likviditeten och fortsatta drift”, skriver Alteco Medical.

Bolaget har säkrat ytterligare en kredit om 3 miljoner kronor från Esalp Invest, som ägs av styrelseordförande Anders Althin med familj. Kreditfaciliteten kan börja utnyttjas omgående av bolaget och löper fram till december 2022 då krediten och upplupen ränta skall återbetalas, uppger bolaget.

”Styrelsen i bolaget arbetar med att finna en långsiktig lösning för att stärka bolagets egna kapital och likviditet”, skriver Alteco Medical.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera