1515
Annons

Di:s experter: Så sparar du smartast till barnen

Krav på ett pensionssparande som passar alla, är småbolagsfonder bättre än globalfonder och hur sparar man smartast till barnen.

Det är några av frågorna som tas upp när Di:s podd Smarta Pengar svarar på läsarfrågor.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

 

Di:s privatekonomiska reportrar Jenny Petersson och Hans Bolander får ofta frågor som rör hushållens plånböcker. I ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar svarar de på några vanliga frågor.

Hur man sparar till barn och barnbarn är en av de vanligaste frågorna.

”De pengar som barnen själva hanterar kan delas upp på två konton, ett för konsumtion i vardagen och ett för långsiktigt sparande. Det är ett bra sätt att visa på vikten av långsiktiga sparmål”, säger Jenny Petersson.

Ett annat basråd är att spara i aktier eller aktiefonder om pengarna ska användas till exempelvis studier eller bostad längre fram.

”Enklast är att den som skänker pengar själv skapar ett konto med barnets namn, för att sedan lämna över pengarna vid exempelvis 18-årsdagen”, säger Hans Bolander.

Ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring är bra flexibla sparformer med en låg årlig skatt.

Många av Di:s läsare efterlyser ett billigt och långsiktigt pensionssparande efter att det avdragsgilla pensionssparandet togs bort 2016. I dag finns bara ett sådant för höginkomsttagare, som tjänar över cirka 45.000 kronor i månaden. De kan via sin arbetsgivare löneväxla.

”Det behövs ett pensionssparande som är förmånligt även för andra grupper. Eftersom pensionssystemet är satt under press tror jag att ett nytt pensionssparande kommer förr eller senare”, säger Jenny Petersson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?