1515
Annons

Di:s experter: Så ska småsparare agera i börsoron

Årets tuffa börsstart, det årliga pensionsbeskedet samt den kommande deklarationssäsongen.

Det är några av ämnena i ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar.

Foto:Francois Mori

 

Turbulensen har varit stark på börserna vilket lett till branta kursfall, inte minst på Stockholmsbörsen. På fondmarknaden märks det särskilt på svenska småbolagsfonder som fallit med mellan 20 och 30 procent.

”Det är inte fel att ha småbolag eller småbolagsfonder i en portfölj, långsiktigt är det rätt men man måste vara beredd på att det blir ordentliga nedställ ibland”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk expert på Di.

Ett titt i backspegeln visar också att många småbolagsfonder har dubblats i värde på tre år.

”Aktiesparande är långsiktigt. Det sämsta man kan göra är att logga in på sin nätbank flera gånger om dan för att kolla sina aktier eller fonder.”

Däremot har räntefonder och en del blandfonder klarat sig bättre under årets skakiga start.

”Riskera inte allt på börsen om du ska pengar till ändamål som sommarsemester, bostadsköp eller liknande. Man bör ha ett perspektiv på minst 5 till 10 år för att spara i aktier”, säger Di:s reporter Hans Bolander.

Riktigt långsiktigt är pensionssparande. Där kommer inom kort sex miljoner svenskar få en påminnelse genom utskicket av orange kuvert från Pensionsmyndigheten.

”Det är en viktig påminnelse, även om en personlig pensionsprognos inte redovisas. Däremot kan man jämföra det egna intjänade pensionskapitalet med snittet för åldersgruppen”, säger Jenny Petersson.

I podden diskuteras också årets deklaration som snart skickas ut. Många kan få återbäringen redan i april, om man deklarerar utan ändringar senast den 30 mars.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?