1515

Di:s experter: Så ska du göra med lägenhetsvinsten

Är det bäst att begära uppskov i deklarationen, eller är det bättre att låna pengar och betala reavinstskatten direkt. Di:s experter har svaret.

Foto:Jesper Frisk

Fråga: Jag sålde min lägenhet förra året, med en vinst på ungefär en miljon kronor. Jag har därefter köpt en ny, dyrare, lägenhet. 

Jag tänkte först begära uppskov i deklarationen, men sedan hörde jag att det kanske är smartare att låna pengar för att betala reavinstskatten. Hur ska jag tänka? 

”Osäker bostadsmiljonär”

Svar: Det är inte ovanligt att bostadssäljare tar ett lån för att betala reavinstskatten och därmed slippa den årliga uppskovsräntan. Bakgrunden är att uppskovsräntan är förhållandevis hög i förhållande till dagens låga ränteläge.

En förenklad kalkyl vid en bostadsvinst på 1 Mkr ser ut så här:

Om du uppfyller kraven, bland annat köp av en annan permanentbostad, så skjuter du upp reavinstskatten. Den årliga räntan, som inte är avdragsgill, är då 0,5 procent på vinstbeloppet. Kostnaden blir 5.000 kronor per år.

Ett annat alternativ är att du tar ett lån för att betala skatten, som uppgår till 220.000 kronor. Om du kan låna till 1,5 procent blir årskostnaden efter skatt för lånet cirka 2.300 kronor.

Till sist kan den som har en välfylld plånbok betala av skatten direkt. Tänk på att kvarskattebelopp över 30.000 kronor belastas med en kostnadsränta från den 12 februari. Räkna fram vad skatten blir redan nu, trots att deklarationen inte ska vara inlämnad förrän den 4 maj.

Fråga 2: I samband med stormen förra veckan översvämmades vår tomt (vi bor på Västkusten), och det blev skador på trädgården och växter, som vi har investerat mycket i. Försäkringsbolaget säger att vi inte kan få någon ersättning för det. Stämmer det? 

”Ingrid”

Svar: Villkoren kan variera något mellan försäkringsbolag men vanligtvis omfattar inte hemförsäkringen skador på tomten. Det gäller såväl växter som knäckta flaggstänger och staket.  

Försäkringen täcker normalt sett skador på byggnader, så om vatten tagit sig in i huset kan ni få ersättning för det. Men här är självrisken hög, så det krävs ganska omfattande skador. 

Om stormfällda träd vält över hus eller en bil går det också att få ersättning. Då är självrisken oftast lägre, men räkna med ett par tusenlappar.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?