1515
Annons

Di:s experter: Så sänker du risken inför ett bostadsköp

Hur den optimala sparportföljen ser ut när bostadsköpet närmar sig, bästa sättet att skydda hemmet mot klimatrisker och rally i pensionsfonderna.

Det är ämnena i ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar.

Foto:Jesper Frisk

 

I podden reder Di:s privatekonomiska reportrar ut en knivig lyssnarfråga om hur man drar ned på risken inför en bostadsaffär utan att tappa för mycket i avkastning.

”Det är svårt att äta kakan och ändå ha den kvar. Men i en portfölj som till 80 procent består av aktier bör minst hälften av det börsutsatta säljas av om kapitalet ska användas om 2-3 år”, säger Hans Bolander.

Jenny Petersson vill se en ännu hårdare riskminskning och rekommenderar en sparmix med färre fonder och aktier.

”Det blir för rörigt med ett tiotal fonder plus aktier. En bas med tre till fem fonder räcker för de flesta, plus några aktier vid intresse”, säger hon.

Sensommarens översvämning i Gävle sätter fingret på att antalet naturskador i våra bostäder väntas öka i takt med klimatförändringarna. Här föreslår Smarta Pengar en översyn av både försäkringsskydd och bostadens beredskap inför vatten- och stormskador.

”Onödiga skador kostar både i form av höga självrisker, åldersavdrag i ersättningen och besvär med reparationer. Det bästa är att vara väl förberedd och minimera skadorna”, säger Hans Bolander.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?