Di:s experter: Så placerar du en miljon kronor på bästa sätt

Skattetips före nyår, den heta bostadsmarknaden och hur man placerar en miljon kronor.

Det är några av ämnena som diskuteras i ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar.

 

I juletider kan det kännas fint att ge bort pengar, dessutom med skattereduktion.

”Gåvor är avdragsgilla om du skänker minst 2.000 kronor under året och som mest 6.000 kronor till godkända hjälporganisationer. Då blir skattereduktionen 25 procent”, säger Hans Bolander.

Årets stora skattenyhet är att räntan på vinstuppskov från bostadsaffärer slopas från årsskiftet. Den som vill ångra inbetald vinstskatt från 2015 och framåt kan göra det genom omprövning av deklarationen. Då betalas skatten tillbaka, men retroaktiv uppskovsränta för åren till och med 2020 ska betalas.

”Egna företagare eller anställda som saknar tjänstepension bör tänka på att pensionsspara före årsskiftet”, säger Jenny Petersson som också tipsar om några ekonomiska nyårslöften.

”Det kan till exempel vara att förhandla om bolåneräntan, starta ett månadssparande på ett ISK-konto eller se över några vardagsutgifter.”

Bostadsmarknaden har trotsat pandemin och rusar vidare efter ett tillfälligt hack.

”Mot slutet av året har vi sett rekordhöga priser på bostäder”, säger Jenny Petersson.

Smarta Pengar tar även upp läsarfrågor, som hur man bäst placerar 1 Mkr.

Här blir rådet att dela upp insättningarna över tid för att minska risken att placera allt just före ett börsfall. För sparande på 5-10 års sikt eller längre blir rådet aktier eller aktiefonder, även om det inte finns någon garanti för att det alltid innebär positiv avkastning.

Blandfonder eller egna ränteplaceringar är ett sätt att minska risken på det totala sparandet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?