1515
Annons

Di:s experter: Så påverkar kriget privatekonomin

Di:s podd Smarta Pengar reder i ett nytt avsnitt ut hur finansstormarna till följd av Ukrainakriget påverkar pensioner, sparkapital och elkostnader.

Hans Bolander och Jenny Petersson.
Hans Bolander och Jenny Petersson.Foto:Jesper Frisk

 

Podden domineras av hur kriget i Ukraina och turbulensen på finansmarknaderna påverkar våra plånböcker.

”När det gäller pensionen ska man inte vara så orolig. Inkomstpensionen påverkas inte alls”, säger Jenny Petersson.

Men för alla med stora inslag av aktiefonder i tjänstepensionen eller i den statliga premiepensionen finns ett grundråd.

”Riskspridning över regioner är viktigt i aktiefondssparande. Men kom också ihåg att vi kommer från 2021 då börserna steg brant, så egentligen är kurserna tillbaka på nivån från starten av fjolåret.”

En slutsats i podden är att alla bör ställa in sig på lite tuffare tider framöver. Dyrare drivmedel och högre elpris kostar på för många.

”Livsmedelspriserna är på väg upp enligt prognoser. Även här får man anpassa sig och handla mer ekonomiskt”, säger Jenny Petersson.

Om knappt en vecka går deklarationsstarten, ett annat ämne i podden. Glöm då inte att granska alla uppgifter råder Di:s privatekonomiska experter.

”Tusentals deklaranter fick felaktiga utskick nyligen. Själv studsade jag till lite för en oväntad kvarskatt på 25.000 kronor. Det rättades dock till ett dygn senare när Skatteverket upptäckte felen”, säger Hans Bolander.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?