1515
Annons

Di:s experter: Kontokorten du ska se upp för – ”läs på noga”

Rekordlåg ränta på studielån, oförändrad skatt på ISK och kontokorten du ska se upp med.

Det är några av ämnena som diskuteras i ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar.

Foto:Izabelle Nordfjell/TT

 

Nyligen beslutade CSN om att räntan på studielån under nästa år blir rekordlåga noll procent. Enda kostnaden för lån blir då den årliga administrationsavgiften på 150 kronor.

”Den som kan välja mellan att betala av studielånet eller använda pengarna till annat står inför beslutet att i stället investera kapitalet, exempelvis i aktier. Kostnaden för lånet är ju noll, men glöm inte bort risken i sparande på börsen”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk reporter på Di.

Även skatten på populära sparformer som ISK och kapitalförsäkring påverkas av de fortsatt låga räntorna. Eftersom statslåneräntan nyligen fastställdes till 0,23 procent blir den effektiva årliga skatten på dessa sparformer 0,375 procent även under 2022.

Ett annat ämne i podden är den djungel av snåriga villkor som gäller för kontokortsfloran.

”Läs på noga och se upp för höga årsavgifter, dyra krediträntor och valutaväxlingsavgifter”, säger Hans Bolander, reporter på Di.

Samtidigt är det i dag nästan nödvändigt med minst två kort i plånboken för den som vill gå säker från storbankernas frekventa it-haverier. Kreditkortens baksida är höga räntor om månadsfakturan inte betalas i tid, men det finns också fördelar.

”Köp med kredit ger en extra trygghet, eftersom du har en försäkring som gäller vid exempelvis konkurser”, säger Jenny Petersson.

Rabatter på exempelvis bilhyra och hotell är andra bonuseffekter som vissa kort erbjuder.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?