Annons

Di:s experter: Bopriserna ska fortsätta uppåt – ”säljarnas marknad”

Sveriges nya räntelandskap, fastighetspriser och rekordlåga boendekostnader.

Det är några av ämnena som tas upp i ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar med Di:s Hans Bolander och Jenny Petersson.

Foto:Roland Magnusson

 

När fjolåret summeras landade den genomsnittliga boprisuppgången på 5 procent. Men skillnaderna mellan regioner var stora. I Ängelholm steg till exempel bostadsrätterna med 38 procent i snitt, medan ökningen i centrala Stockholm blev 4 procent.

En central fråga är vad som händer framöver.

”Mycket pekar på att bopriserna fortsätter uppåt i samma takt. Låga räntor och bostadsbrist innebär fortsatt hög efterfrågan, det är lite av säljarnas marknad”, säger Hans Bolander.

Men en viss räntepress uppåt märks ändå. Efter Riksbankens beslut att lämna minusräntan bakom sig har ett flertal bolåneaktörer höjt sina boräntor.

”Det finns också aktörer som inte höjt, som Danske Bank som i stället vill ta marknadsandelar. Det kan också vara stor skillnad mellan list- och snitträntor, vilket man bör ha i bakhuvudet när man förhandlar med banken”, säger Jenny Petersson.

 För hushåll med pengar på bankkonton är räntehöjningen välkommen.

”Vi ser nu tecken på att sparräntorna kan stiga något. Några storbanker och nischbanker har justerat upp räntan på sparkonton”, säger Hans Bolander.

I takt med fallande räntor har hushållens boendekostnader rasat ned till cirka 25 procent av den disponibla inkomsten. Framför allt är det bostadsägare med små lån och som ägt sin bostad under lång tid som kunnat dra nytta av räntefallet. Unga hushåll, som tvingas ta höga lån när priserna stiger, har inte haft lika goda tider.

”Framöver bör nog de flesta ställa in sig på högre boendekostnader. Bland annat lär kommunernas VA-taxor höjas på grund av dåligt underhållna nät. Elpriserna, som nu är låga på grund av den varma vintern, kommer sannolikt också att stiga kommande åren när efterfrågan på el ökar”, säger Hans Bolander.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?