1515

Di:s expert varnar för tecken på bakslag för återhämtningen

Svenskarna shoppar byggvaror och andra kapitalvaror som aldrig förr medan tecken tyder på bakslag för återhämtningen. Det oroar Di:s Henrik Mitelman.

”Det finns förhoppningar om att det händer roliga saker redan till hösten. Jag är inte så säker på det”, säger han i Analyspodden.

Di:s Henrik Mitelman är oroad över tecknen på ett bakslag för återhämtningen.
Di:s Henrik Mitelman är oroad över tecknen på ett bakslag för återhämtningen.Foto:TT/Di

Varslen har varit otaliga under våren och många svenskar har fått gå ned i arbetstid under coronapandemin – samtidigt har sällanköpshandeln fått ett rejält uppsving. 

”Det är positivt att vi håller i gång det ekonomiska hjulet, men frågan är om det kommer i gång så snabbt till hösten”, säger Henrik Mitelman.

Frågan är vad som händer om varsel och permitteringar förvandlas till riktiga uppsägningar. Det finns en risk att arbetslösheten biter sig fast. 

”Om det börjar avskedas folk tar det tid innan de kommer tillbaka”, säger han.

En som har en hel del att fundera på är USA:s president Donald Trump som står inför ett val där han riskerar att förlora jobbet till utmanaren Joe Biden. 

”Väldigt många amerikaner har fått det bättre – hör och häpna – under våren, trots att arbetslösheten gick från 4 till 14 procent”, säger Henrik Mitelman i podden.

Nu löper stimulanserna ut – men amerikanerna vill ha mer.

”Om man har fått smak på att få checkar från regeringen vill man fortsätta med det”, säger han.

Henrik Mitelman och Ulf Petersson diskuterar även den unika rapportperioden som har bjudit på plumpar men framför allt utropstecken. Ulf Petersson pekar ut en bransch där han ser köplägen efter rapporterna men utfärdar också en varning efter kronans kraftiga förstärkning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?