Annons

Di:s expert: ”Sverige snart ett högränteland”

Terminshandeln vittnar om att marknaden spår en negativ styrränta för amerikanska centralbanken Federal Reserve kring årsskiftet.

”För bara något halvår sedan tror jag ingen räknade med att Sverige snart kan vara ett högränteland”, säger Di:s makroanalytiker Viktor Munkhammar i Analyspodden.

RIksbankschef Stefan Ingves
RIksbankschef Stefan IngvesFoto:TT

 

Coronapandemin har förändrat spelplanen på finansmarknaderna totalt. På torsdagskvällen stod det klart att terminshandeln för Fed Funds – Federal Reserves viktigaste styrränta – visade att marknaden nu spår en negativ amerikansk styrränta vid årsskiftet.

Det är en utveckling som tedde sig osannolik för bara några månader sen och är ett bevis på hur djupa avtryck den pågående coronapandemin har satt i marknaden.

”Vi kan alltså ha en situation där Sverige helt plötsligt är ett högränteland”, konstaterar Di:s Viktor Munkhammar i veckans avsnitt av Analyspodden.

Sverige hade under flera år en negativ reporänta men i fjol höjde Riksbanken till nollränta. Direktionsledamöterna med riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen är noga med att betona att en återgång till minusränta inte är uteslutet. 

Men det faktum att Sverige snabbt kastats in i en lågkonjunktur utan att Riksbanken sänkt räntan har fått flera marknadsaktörer att dra slutsatsen att direktionen anser att det finns fler nackdelar än fördelar med en negativ reporänta.

Dessutom diskuteras börsens värdering i Analyspodden. Efter att ha bottnat i mars har börsen nämligen återhämtat sig och trots att analytikerna nu har börjat skära i sina vinstprognoser för bolagen visar börsen inga svaghetstecken.

”Värderingarna vittnar om att man kanske hoppas att centralbanker nu ska gripa in även på aktiemarknaden och stödköpa aktier, något som Bank of Japan gjort en längre tid”, säger Di:s analytiker Johan Wendel.

”Det vore dock ett stort misstag”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?