1515
Annons

Di:s expert: ”Sparandet stiger till rekordhöga nivåer”

Ökat sparande när plånboken hålls stängd, kommande löneökningar och hur man prutar bäst.

Det är några av ämnena i ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar.

Foto:Jesper Frisk

Ett resultat av färska restriktioner i stora delar av landet är att kontokorten får vila.

”Direkt efter de nya restriktionerna infördes slog det mot stora delar av handeln. De flesta handlar mindre nu och sparandet stiger till rekordhöga nivåer”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk reporter på Di.

I det nya poddavsnittet varnar hon för att fylla på räntelösa sparkonton för mycket.

”Det är bra med en buffert på två till tre månadslöner, men sedan bör man spara i någon sparform där pengarna kan växa”, säger hon.

Ett annat aktuellt ämne är lönerna, som efter nya avtal nu väntas stiga med drygt 2 procent om året.

”Det ger reallöneökningar. Sedan är det faktorer som skatter, bostads- och matkostnader som också påverkar den egna ekonomin”, säger Hans Bolander, privatekonomisk reporter.

Vikten av att inte slappna av som kund diskuteras också i podden.

”Det gäller att ligga på hos bolag där du är en trogen kund sedan länge. Ring och kräv att du får samma villkor som nya kunder får. Jag lyckades nyligen få ned priset på bredband genom att förhandla”, säger Jenny Petersson.

Ett annat bra område att se över är försäkringar. Se vad konkurrenter erbjuder och fundera på om försäkringen ens är nödvändig, råder Di:s experter.

 


Innehåll från PlippAnnons

En värld av exklusivt innehåll – bara ett klick bort

Nu är det enklare än någonsin att ta del av exklusivt digitalt innehåll som vanligtvis är bakom betalvägg. Företaget Plipp lanserar en innovativ teknik med klickbetalning – utan prenumerationskrav. 

När Plipp undersökte hur många som var villiga att betala för enskilda artiklar hos Aftonbladet var siffrorna tydliga – hela 87 procent av de tillfrågade uppgav att de kunde tänka sig att betala för specifikt innehåll med ett enkelt klick. 

Av undersökningen framgick även att målgruppen kunde tänka sig att klickköpa en till två gånger i månaden, förutsatt att priset var fem kronor. Det skulle generera tvåhundra procent tilläggsinkomst för Aftonbladet, utöver det de får från sina pluskunder via sin digitala tidningsdel.

– Det här är en helt ny typ av tjänst för småbetalningar inom digitala tjänster som tidningsartiklar, bloggar och poddar. Med vår metod går det blixtsnabbt att betala engångsköp, man behöver inte skapa något konto eller ladda på pengar i förskott. I stället samlas alla köp på en smidig faktura när köpen uppgår till hundra kronor, berättar Carl-Henrik Zetterberg, vd på Plipp.

Läs mer om Plipps smidiga klickbetalningar här 

Lanseringen av Plipp ska däremot inte ses som en konkurrent till dagens prenumerationer, menar Carl-Henrik Zetterberg, utan snarare som en möjlighet att utöka antalet betalande användare och komplettera verksamhetens andra inkomster. 

– I den äldre tidningsvärlden köpte man ofta lösnummer, eller prenumeration när man ville ha mängdrabatt. I dagens digitala tidningsvärld är det många som vill ta del av enstaka låsta artiklar, men inte i omfattningen att man vill prenumerera. Därför finns nu Plipps klickteknik. Mediaföretag måste börja jobba med tekniken i stället för mot den, säger han.

Utöver innovativa affärsfunktioner, som stödjer digitala affärer, har Plipp också ett effektivt marknadsföringssystem. Via systemet kan man kan dela med sig av klickinkomsten till de som marknadsför den digitala artikeln genom exempelvis sociala medier eller nyhetsbrev. 

Plipps grundteknik är världsunik och även om de första kunderna är belägna i Sverige, så finns det en färdig global affärsplan. Plipp förväntas ha sina första internationella kunder redan nu under våren.

Om Plipp:

Plipp har finansierat sin utveckling genom att ta in delägare och har idag över trehundra aktieägare. Bolagsvärdet är ca hundrasextio miljoner kronor. Målet är att börsnoteras under år 2022 och ett delmål är att nå värdering överstigande Unicorn (en miljard USD), vilket bedöms som i högsta grad rimligt vid globalisering och kapitalisering av pågående affärsavtal.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Plipp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?