Annons

Di:s expert: ”Sparandet stiger till rekordhöga nivåer”

Ökat sparande när plånboken hålls stängd, kommande löneökningar och hur man prutar bäst.

Det är några av ämnena i ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar.

Foto:Jesper Frisk

Ett resultat av färska restriktioner i stora delar av landet är att kontokorten får vila.

”Direkt efter de nya restriktionerna infördes slog det mot stora delar av handeln. De flesta handlar mindre nu och sparandet stiger till rekordhöga nivåer”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk reporter på Di.

I det nya poddavsnittet varnar hon för att fylla på räntelösa sparkonton för mycket.

”Det är bra med en buffert på två till tre månadslöner, men sedan bör man spara i någon sparform där pengarna kan växa”, säger hon.

Ett annat aktuellt ämne är lönerna, som efter nya avtal nu väntas stiga med drygt 2 procent om året.

”Det ger reallöneökningar. Sedan är det faktorer som skatter, bostads- och matkostnader som också påverkar den egna ekonomin”, säger Hans Bolander, privatekonomisk reporter.

Vikten av att inte slappna av som kund diskuteras också i podden.

”Det gäller att ligga på hos bolag där du är en trogen kund sedan länge. Ring och kräv att du får samma villkor som nya kunder får. Jag lyckades nyligen få ned priset på bredband genom att förhandla”, säger Jenny Petersson.

Ett annat bra område att se över är försäkringar. Se vad konkurrenter erbjuder och fundera på om försäkringen ens är nödvändig, råder Di:s experter.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?