Annons

Di:s expert: Se över ditt sparande – så slår dollarraset

Många börser har stigit kraftigt de senaste månaderna, men det spretar mellan marknader och aktier. Dollarn har försvagats, och det påverkar många svenska fondsparare. 

Se över balansen, råder Di:s experter i säsongens första avsnitt av podden Smarta Pengar.

Di:s experter Hans Bolander och Jenny Petersson.
Di:s experter Hans Bolander och Jenny Petersson.Foto:Jesper Frisk

Börsuppgångarna drivs av flera faktorer. Kraftiga stimulanser från regeringar i kombination med låga räntor som ger få alternativ till avkastning är några tunga, konstaterar Di:s Hans Bolander.

”Men det är väldigt skilda världar på börserna. Fem stora teknikaktier står nu för en femtedel av USA-börsen, andra bolag har halkat efter. Det är kanske inte en så bra signal”, säger han i podden Smarta Pengar.

Som alltid ska man tänka igenom vad man vill ha för risk i sitt sparande de närmaste 10, 15, 20 åren. Vill man ha 50/50 fördelning mellan aktier och räntor, eller 80/20 och utnyttja att börsen långsiktigt växer mer än räntor? Vad som är en lämplig risknivå styrs delvis av sparhorisont. 

Den senaste tiden har dollarn försvagats mot kronan. Det slår igenom på avkastningen i USA- och globalfonder, som blir lägre för svenska sparare på grund av valutaeffekten.

”Man kan fråga sig vad man tror om kronan, kommer den fortsätta att stärkas mot dollarn? Då kanske man ska ha mer i Sverigefonder”, säger Hans Bolander.

Vid sidan om fondsparande kan man behöva se över sin buffert efter sommaren.

”Det kan vara läge att skifta över lite av sparandet som man annars har i fonder för att förstärka bufferten, om den har krymp under sommaren”, säger Jenny Petersson.

Hur stor buffert man behöver beror på livssituation. Men de senaste månaderna har visat att den kan vara livsnödvändig för den som förlorar jobbet, vilket vi sett kan drabba många under en kris som den vi har just nu.

”Handläggningstiderna för a-kassan som vi har sett under våren och sommaren visar att folk kan få vänta flera månader på sina pengar. Då är en buffert bra att ha”, säger Jenny Petersson.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?