1515

Di:s expert: Se över ditt sparande – så slår dollarraset

Många börser har stigit kraftigt de senaste månaderna, men det spretar mellan marknader och aktier. Dollarn har försvagats, och det påverkar många svenska fondsparare. 

Se över balansen, råder Di:s experter i säsongens första avsnitt av podden Smarta Pengar.

Di:s experter Hans Bolander och Jenny Petersson.
Di:s experter Hans Bolander och Jenny Petersson.Foto:Jesper Frisk

Börsuppgångarna drivs av flera faktorer. Kraftiga stimulanser från regeringar i kombination med låga räntor som ger få alternativ till avkastning är några tunga, konstaterar Di:s Hans Bolander.

”Men det är väldigt skilda världar på börserna. Fem stora teknikaktier står nu för en femtedel av USA-börsen, andra bolag har halkat efter. Det är kanske inte en så bra signal”, säger han i podden Smarta Pengar.

Som alltid ska man tänka igenom vad man vill ha för risk i sitt sparande de närmaste 10, 15, 20 åren. Vill man ha 50/50 fördelning mellan aktier och räntor, eller 80/20 och utnyttja att börsen långsiktigt växer mer än räntor? Vad som är en lämplig risknivå styrs delvis av sparhorisont. 

Den senaste tiden har dollarn försvagats mot kronan. Det slår igenom på avkastningen i USA- och globalfonder, som blir lägre för svenska sparare på grund av valutaeffekten.

”Man kan fråga sig vad man tror om kronan, kommer den fortsätta att stärkas mot dollarn? Då kanske man ska ha mer i Sverigefonder”, säger Hans Bolander.

Vid sidan om fondsparande kan man behöva se över sin buffert efter sommaren.

”Det kan vara läge att skifta över lite av sparandet som man annars har i fonder för att förstärka bufferten, om den har krymp under sommaren”, säger Jenny Petersson.

Hur stor buffert man behöver beror på livssituation. Men de senaste månaderna har visat att den kan vara livsnödvändig för den som förlorar jobbet, vilket vi sett kan drabba många under en kris som den vi har just nu.

”Handläggningstiderna för a-kassan som vi har sett under våren och sommaren visar att folk kan få vänta flera månader på sina pengar. Då är en buffert bra att ha”, säger Jenny Petersson.

 


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?