1515

Di:s expert om USA-siffran: ”Aldrig sett något liknande”

Veckan som gått bjöd på ännu dramatisk jobbsiffra från USA då antalet nyanmälda arbetslösa uppgick till 6,6 miljoner.

”Under mina 25 år som ekonomijournalist har jag aldrig sett något liknande”, säger Di:s makroanalytiker Viktor Munkhammar i veckans avsnitt av Analyspodden.

Di:s makroanalytiker Viktor Munkhammar.
Di:s makroanalytiker Viktor Munkhammar.Foto:Jesper Frisk

 

 

Coronapandemin och de ekonomiska efterskalven står föga förvånande i fokus i veckans avsnitt av Analyspodden. Den gångna veckan har bjudit på flera dramatiska händelser men en av märkeshändelserna torde vara antalet nyanmälda arbetslösa i USA som uppgick till hela 6,6 miljoner.

Detta efter att den föregående veckosiffran på 3,3 miljoner hade chockat marknaden. Det innebär alltså att nästan 10 miljoner amerikaner – drygt 3 procent av befolkningen – har ansökt om a-kassa på två veckor.

”Under mina 25 år som ekonomijournalist har jag aldrig sett något liknande. Den grafen är fullkomligt bisarr”, säger Di:s Viktor Munkhammar i Analyspodden om de amerikanska arbetslöshetssiffrorna.

Under finanskrisen toppade antalet nyanmälda arbetslösa under enskild vecka på 695.000.

Frågan är också var börsen tar vägen mitt i allt detta. Di:s Johan Wendel spår att analytikernas vinstprognoser lär falla rejält.

”Börsbolagen har varit snåla med konkret information om hur pandemin påverkar, helt enkelt eftersom de inte vet. Det har lett till att analytikerna inte har skruvat så mycket på sina prognoser eftersom det i princip har varit omöjligt att veta hur mycket man ska skruva”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?