1515
Annons

Di:s expert om fondaffärerna: ”Uppenbart olämpligt”

Oavsett om det är ett formellt regelbrott eller inte så är det uppenbart olämpligt – det säger Di:s privatekonomiska expert Hans Bolander om fondbolaget Catellas aktieaffärer, i ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar, där också pensionslöften och helkundsfällan i storbanker tas upp.

Hans Bolander och Jenny Petersson.
Hans Bolander och Jenny Petersson.Foto:Jesper Frisk

 

 

Banker som inte håller måttet när det gäller aktiehandel är inte ovanligt. En läsare, helkund i Swedbank med både sparkapital och lönekonto på banken, frågade Di om råd när ännu en aktieaffär misslyckades.

”Det finns ingen anledning att vara missnöjd och fortsätta med att bara anlita en bank. Se upp för helkundsfällan och välj istället banker, bolåneinstitut eller fondaktörer efter pris och kvalitet på tjänster”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk expert på Di.

Ett fondtorg som däremot inte kan väljas bort är den statliga premiepensionen. Där har Pensionsmyndigheten nu handelsstoppat två av Catellas fonder på grund av misstankar om regelbrott. Bakgrunden är att fonderna har investerat i bolag som är närstående det bolag som nyligen köpte Catellas fonder.

”Oavsett om det är ett formellt regelbrott eller inte så är det uppenbart olämpligt. Jag förstår inte hur de kom på tanken att investera i ägarbolaget”, säger Hans Bolander.

På pensionsområdet diskuteras också det färska förslaget från tre partier om ett garantitillägg på maximalt 1 000 kronor till pensionärer med lägre pensioner.

”Det är inte fel att stödja grupper som har det kärvt, men det finns stora faror med att lappa och laga utanför det ordinarie pensionssystemet”, säger Jenny Petersson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?