1515

Di:s expert: Mer börsstök att vänta – ”brukar dyka upp fyndlägen”

Efter en kraftfull börsrevansch från bottennivåerna i mars fram till förra veckan har nu osäkerheten åter börjat smyga sig in på finansmarknaderna, konstaterar Di:s experter i Analyspodden.

”Det blir ett svagare börsklimat nu”, säger Agnetha Jönsson.

Foto:Mostphotos

 

Dystra tongångar från Fed-chefen Jerome Powell, en oväntat låg immunitet i det hårt coronadrabbade Spanien och rädsla för ökad smittspridning när flera länder nu sakta börjar öppna igen har lagt sordin på börsstämningen i veckan. Både onsdagen och torsdagen bjöd på rejäla nedgångar, men fredagen bjuder på viss återhämtning.

”Vi är inne i perioden där vi sett rapporterna för första kvartalet, vi vet att det andra kvartalet blir riktigt uselt för de flesta bolag och nu börjar man oroa sig för nästa steg i coronautvecklingen när man börjar öppna upp igen. Så vi går in i en svagare och mer nervös period nu. Risken är att vi fortsätter vobbla, det blir ett svårare börsklimat några månader framöver”, säger Di:s börsexpert Agnetha Jönsson i Analyspodden.

Di:s makroexpert Felicia Åkerman tror att det börjat sjunka in att den snabba, V-formade återhämtningen som många hoppats på nog inte blir så rask när så mycket kring pandemin inte är löst.

”Jag är inte jättehoppfull om den snabba återhämtningen. Ska vi få till den krävs en synkroniserad öppning av länderna där alla går i samma riktning och hålla det hyfsat stabilt. Men det är inte så sannolikt, utvecklingen är så otroligt oförutsägbar”, säger hon. 

En möjlig ”trigger” kan vara när data kring läget i ekonomin i april och maj kommer in – för den lär vara katastrofal.

”Då kommer det att bli mer stress på politikerna att leverera mer finanspolitik. Får man de riktigt jobbiga siffrorna så kanske politikerna får lite eld under fötterna och det är väl det marknaden hoppas på”, säger Felicia Åkerman. 

Men i väntan på det kan det alltså bli tuffare tider för börsplacerare. Det ger samtidigt lägen för den aktiva placeraren, konstaterar Agnetha Jönsson.

”På en stökig börs brukar det dyka upp lite fyndlägen också”, säger hon och tipsar om några intressanta bolag i en pressad sektor.

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?