1515

Di:s expert: Mer börsstök att vänta – ”brukar dyka upp fyndlägen”

Efter en kraftfull börsrevansch från bottennivåerna i mars fram till förra veckan har nu osäkerheten åter börjat smyga sig in på finansmarknaderna, konstaterar Di:s experter i Analyspodden.

”Det blir ett svagare börsklimat nu”, säger Agnetha Jönsson.

Foto:Mostphotos

 

Dystra tongångar från Fed-chefen Jerome Powell, en oväntat låg immunitet i det hårt coronadrabbade Spanien och rädsla för ökad smittspridning när flera länder nu sakta börjar öppna igen har lagt sordin på börsstämningen i veckan. Både onsdagen och torsdagen bjöd på rejäla nedgångar, men fredagen bjuder på viss återhämtning.

”Vi är inne i perioden där vi sett rapporterna för första kvartalet, vi vet att det andra kvartalet blir riktigt uselt för de flesta bolag och nu börjar man oroa sig för nästa steg i coronautvecklingen när man börjar öppna upp igen. Så vi går in i en svagare och mer nervös period nu. Risken är att vi fortsätter vobbla, det blir ett svårare börsklimat några månader framöver”, säger Di:s börsexpert Agnetha Jönsson i Analyspodden.

Di:s makroexpert Felicia Åkerman tror att det börjat sjunka in att den snabba, V-formade återhämtningen som många hoppats på nog inte blir så rask när så mycket kring pandemin inte är löst.

”Jag är inte jättehoppfull om den snabba återhämtningen. Ska vi få till den krävs en synkroniserad öppning av länderna där alla går i samma riktning och hålla det hyfsat stabilt. Men det är inte så sannolikt, utvecklingen är så otroligt oförutsägbar”, säger hon. 

En möjlig ”trigger” kan vara när data kring läget i ekonomin i april och maj kommer in – för den lär vara katastrofal.

”Då kommer det att bli mer stress på politikerna att leverera mer finanspolitik. Får man de riktigt jobbiga siffrorna så kanske politikerna får lite eld under fötterna och det är väl det marknaden hoppas på”, säger Felicia Åkerman. 

Men i väntan på det kan det alltså bli tuffare tider för börsplacerare. Det ger samtidigt lägen för den aktiva placeraren, konstaterar Agnetha Jönsson.

”På en stökig börs brukar det dyka upp lite fyndlägen också”, säger hon och tipsar om några intressanta bolag i en pressad sektor.

 

 

 


Innehåll från OffertwayAnnons

Ta tillfället i akt och se över avtalen under semestern

Sommarens lägre tempo är ett bra tillfälle att i lugn och ro fundera över företagets framtid. Vad kan ni göra smartare och var finns pengar att spara? Varför inte passa på att titta över bolagets abonnemangsavtal för telefoni och it? Här finns mycket att vinna. 

Offertway tipsar om hur du kan gå tillväga. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

– Att förhandla företagsavtal för kommunikationstjänster kan vara krävande. Det tar tid att ringa runt och du måste ha helst också vara en duktig förhandlare. Det ville vi ändra på för att göra marknaden mer rättvis, säger Mathias Winberg.  

Tillsammans med kollegan Jonas Lundqvist grundande han Offertway. Det är en oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för företagstjänster som telefoni, växel, bredband, digitala tjänster och körjournaler.  

Stora besparingar

De har försökt att göra tjänsten så enkelt som möjligt.

 – Du fyller bara i ett digitalt formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från upp till fyra utvalda återförsäljare och kan gå igenom dem i lugn och ro, säger Mathias Winberg.  

– Det är helt upp till dig om du vill gå vidare med någon av dessa, det är inget krav. Men kostnadsbesparingen är oftast påtaglig – upp till 40 procent – så de allra flesta vill det. När du sedan kommer tillbaka från semester går det snabbt att få det nya avtalet och besparingen på plats, vilket ger en skön start på hösten. 

Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.
Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.

Stora skillnader i avtalen 

Innan Mathias Winberg och Jonas Lundqvist startade Offertway gjorde de en undersökning där de studerade 100 företag och deras telefonikostnader och behov. Den visade sig att det skilde i snitt över 40 procent i månadskostnader för företagsabonnemang med exakt samma innehåll – hos en och samma operatör. 

De hittade inte heller något tydligt samband mellan företagssegment och kostnader.  Oavsett företagets storlek upplevde företagen också att det var krångligt att komma i kontakt med mobiloperatören och få kontroll på sina avtal. 

– Det bekräftade att vi var på rätt spår. Att göra förarbetet på egen hand tar lång tid och är svårt. De företag de pratade med tyckte även att det var knepigt att hitta rätt bland återförsäljare, säger Jonas Lundqvist.

– Men genom att använda vår tjänst blir allt det lättare. Du kan inte bara sänka priset utan även förbättra villkoren och innehållet i tjänsten så att den blir rätt just för dig. Du knyter en lokal återförsäljare till dig och om problem uppstår får du den service och support som krävs.

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?