Annons

Di:s expert: ”Förvånad över att börsen gått så starkt”

Stockholmsbörsen har rusat 26 procent från årets bottennotering i mars, trots att världsekonomin är i kris. Nu kan det ha gått för långt, säger Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

”Uppgången är i bästa laget”.

Foto:JESSICA GOW

 

Medan både rapporterande bolag och prognosmakare på banker och myndigheter målar det ekonomiska läget i allt mörkare färger forsar börsindex uppåt. Sedan kursbotten i mars har index klättrat 26 procent.

”Rapporterna har generellt sett varit bättre än väntat, effekterna av krisen under första kvartalet var ganska små för många. En annan orsak är att ökningstakten på antalet coronafall inte är lika stor längre. Sedan har vi fått indikationer på att det finns mediciner på gång”, säger Ulf Petersson i Di:s Analyspodden. 

”Men jag är lite förvånad över att det gått såpass starkt. Jag utesluter inte att det blir en backlash”.

Di:s makroanalytiker Felicia Åkerman håller med.

”Det känns inte som om börsen står i samklang med hur det utvecklas i den reala ekonomin. I USA var BNP ned 4,8 procent första kvartalet, den sämsta noteringen sedan finanskrisen. Och då vet vi att det blir värre. Men börsen tar inte in det just nu. Jag är kanske för dyster, men jag har svårt att få ihop bilden där”, säger hon.

För att Ulf Petersson ska känna sig trygg med att vändningen verkligen är här vill han se ett tecken till.

”Vid tidigare vändningar har det skett när nyemissionerna är avklarade. Millennieskiftesvändningen skedde när Ericsson gjort sin 20-miljardersemission. I finanskrisen var det när bankerna gjort sina och Swedbank två. Nu har Scandic Hotels annonserat en nyemission, det är den första. Jag kan räknar med att vi kan få det från många bolag. Det kanske kommer under tredje kvartalet.” 


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?