1515

Di:s expert: ”Förvånad över att börsen gått så starkt”

Stockholmsbörsen har rusat 26 procent från årets bottennotering i mars, trots att världsekonomin är i kris. Nu kan det ha gått för långt, säger Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

”Uppgången är i bästa laget”.

Foto:JESSICA GOW

 

Medan både rapporterande bolag och prognosmakare på banker och myndigheter målar det ekonomiska läget i allt mörkare färger forsar börsindex uppåt. Sedan kursbotten i mars har index klättrat 26 procent.

”Rapporterna har generellt sett varit bättre än väntat, effekterna av krisen under första kvartalet var ganska små för många. En annan orsak är att ökningstakten på antalet coronafall inte är lika stor längre. Sedan har vi fått indikationer på att det finns mediciner på gång”, säger Ulf Petersson i Di:s Analyspodden. 

”Men jag är lite förvånad över att det gått såpass starkt. Jag utesluter inte att det blir en backlash”.

Di:s makroanalytiker Felicia Åkerman håller med.

”Det känns inte som om börsen står i samklang med hur det utvecklas i den reala ekonomin. I USA var BNP ned 4,8 procent första kvartalet, den sämsta noteringen sedan finanskrisen. Och då vet vi att det blir värre. Men börsen tar inte in det just nu. Jag är kanske för dyster, men jag har svårt att få ihop bilden där”, säger hon.

För att Ulf Petersson ska känna sig trygg med att vändningen verkligen är här vill han se ett tecken till.

”Vid tidigare vändningar har det skett när nyemissionerna är avklarade. Millennieskiftesvändningen skedde när Ericsson gjort sin 20-miljardersemission. I finanskrisen var det när bankerna gjort sina och Swedbank två. Nu har Scandic Hotels annonserat en nyemission, det är den första. Jag kan räknar med att vi kan få det från många bolag. Det kanske kommer under tredje kvartalet.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?