Annons

Di:s expert: Det är galet – människor av kött och blod skulle aldrig göra det

Det pratas om inflation men räntorna sjunker – det är en paradox som Di:s Henrik Mitelman har funderat kring. Och även om förklaringen är ganska enkel är det inget han jublar över. ”Det är ju helt galet”, säger han i Analyspodden.

Foto:Ed Ou

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

I veckan kom USA:s centralbank med lugnande besked till marknaden: räntan ligger fast, tillgångsköpen fortsätter och om det blir någon förändring i strategin kommer det att meddelas i god tid.

Samtidigt har inflationssifforna i USA varit höga, samtidigt som tioårsräntan har fortsatt att sjunka. I Analyspodden funderar Henrik Mitelman och Ulf Petersson över logiken.

”Det finns en möjlighet eller risk att räntemarknaden har rätt och att någon smart aktör ser framför sig att konjunkturen har peakat”, säger Henrik Mitelman men tillägger att det är långsökt och inget som syns i data som kommer in.

I stället ser han stora internationella institutioners placeringsregler som den viktigaste förklaringen. De svenska AP-fonderna måste till exempel ha minst 20 procent placerat i räntor, det vill säga obligationer. Och den typen av regleringar är de inte ensamma om.

”I takt med att aktiepriser har gått upp blir andelen aktier högre, och då måste de plötsligt börja köpa obligationer”, säger han.

”Det är ju helt galet, de förvaltar ju våra pensioner! Varför då köpa obligationer som inte ger någon ränta alls? Riktiga människor av kött och blod skulle aldrig göra det”, säger han.

I podden pratar Henrik Mitelman och Ulf Petersson också om den heta men svårflörtade börsen, suget efter en hatad råvara och familjen Wallenbergs framgångsrecept.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera