1515

Di:s expert: Då kan det bli stökigt igen

Stockholmsbörsen tickare vidare uppåt och tycks helt ha skakat av sig oron för coronaviruset. Men en ny körare är sannolikt att vänta, enligt Di:s experter.

”Jag tror inte att vi har sett den sista svängen allvarlig coronaoro på börsen”, säger Felicia Åkerman i Analyspodden.

Aktiemarknaden räknar med att Federal Reserve ska rycka ut till hjälp om oron för coronaviruset förvärras. Men förväntningarna kan komma på skam, enligt Di:s expert. På bilden syns aktiemäklare på New York-börsen.
Aktiemarknaden räknar med att Federal Reserve ska rycka ut till hjälp om oron för coronaviruset förvärras. Men förväntningarna kan komma på skam, enligt Di:s expert. På bilden syns aktiemäklare på New York-börsen.Foto:AP

 

När spridningen av coronaviruset först tog fart för en månad sedan gav det lite hicka på världens marknader. På råvarumarknaderna ser det fortsatt ganska svagt ut medan börserna snabbt har återhämtat sig. Ett skäl är att börsplacerarna räknar med att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer till undsättning om virusläget förvärras.

”I USA finns nu betydligt högre förväntningar på räntesänkningar från Fed än innan coronautbrottet. Nu prisar man in två sänkningar i år, det är ganska mycket och USA är kanske mer isolerade från utbrottet än andra så här långt”, säger Di:s makroexpert Felicia Åkerman i Analyspodden.

Hon befarar att förväntningarna kan komma på skam och att det i så fall slår mot börsglädjen.

”När förväntansbilden ska matchas med verkligheten så kan det blir stökigt igen”, säger hon.

Samtidigt lär virusutbrottets effekter snart börja synas i data.

”När vi får riktiga indikatorer som inköpschefsindex och utfall från bolag som visar att corona ger effekter då kan det nog skaka om.”

Ett bolag som redan har tagit in coronaeffekten i sina prognoser är läkemedelsjätten Astra Zeneca. Fredagens rapport bjöd därför på en liten kalldusch. 

”De säger att utbrottet har negativ påverkan. Jag tror att analytikerna hade hoppats på mer tillväxt än de guidar för nu”, säger Di:s börsexpert Johan Wendel.

”Jag tror att de är ganska försiktiga, de kan inte se exakt hur det blir med virusutbrottet nu och är lite extra konservativa. Kan de slå prognosen så ser det bra ut.” 

Några som har det tyngre är speloperatörerna. Hela sektorn har rapporterat i veckan och någon omedelbar förbättring står inte för dörren enligt Johan Wendel, som noterar att det inte bara är den svenska marknaden som går tungt. 

”De har motvind på många andra europeiska marknader också”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?