1515
Annons

Di:s expert: ”Corona- investeringen” kan vara värd mindre nästa år

Det är prisrally på fritidshus och båtar just nu. Men nästa år kan intresset ha svalnat. 

Det diskuterar Di:s privatekonomiska experter i ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar, som också tar upp ersättning för inställda evenemang i pandemins spår.

Under coronakrisen har intresset för fritidshus och båtar ökat markant, men Di:s privatekonomiska experter höjer varningens finger.
Under coronakrisen har intresset för fritidshus och båtar ökat markant, men Di:s privatekonomiska experter höjer varningens finger.

 

I år är suget efter en sommar i stugan eller torpet större än tidigare. Det har tryckt upp priserna rejält och budgivningarna drar iväg.

”Prisökningarna har inte varit så här stora på senare år”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk reporter på Di.

I podden varnas för alltför blåögda köp.

”Poster som renovering, underhåll och kommunala avgifter är ofta högre än vad man tror. Lägg undan pengar varje år i renoveringspott, så finns det när de stora jobben ska göras”, säger Hans Bolander.

För mindre stugor bör man räkna med årliga kostnader, inklusive räntor och amorteringar, på drygt 20 000 kronor. För större fritidshus, som används året runt, blir kostnaderna lätt tre till fyra gånger så höga.

Även båtbranschen är en het sektor i spåren av coronakrisen och svemestertrenden.

”Även här sticker budgivningarna i väg. Köparna står på kö för att köpa bra begagnade båtar”, säger Jenny Petersson.

Di:s råd är att inte dras med i vilda budgivningar.

”Att äga båt kostar i förvaring och underhåll och nästa år kanske man har tröttnat. Då kan prisbilden vara helt annorlunda, det är långt ifrån säkert att du får igen pengarna om ett år”, säger Jenny Petersson.

”Håll huvudet kallt och glöm inte bort den budget som är upplagd för köpet.”

En aktuell fråga för många i år är alla konserter, motionslopp och tävlingar som ställts in. Nyligen kom ett beslut i Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som säger att arrangörerna ska betala tillbaka pengarna till kunder som kräver det.

”Men ARN:s beslut är inte tvingande utan en rekommendation. Vi får se hur arrangörerna agerar”, säger Jenny Petersson.

Smarta Pengar anser att kunder som kan hellre bör acceptera att låta pengarna stå kvar till ett annat år, då risken för konkurser hos arrangörer annars är hög.

”Det är tråkigt om vi tar död på kulturlivet, därför finns det skäl att tänka lite generöst som kund”, säger Jenny Petersson.

 

Analyspodden: ”En riktig urblåsning”

Ett stökigt första halvår på börsen avslutades med en dubbelhöjning från Riksbanken. Det gör fastighetsbolagens rapporter, som börjar trilla in under veckan som kommer, extra intressanta.

”Det är otroligt skakigt där ute”, säger Love Strandberg i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:Lefteris Pitarakis

 

Riksbanken höjde på torsdagen styrräntan med en halv procentenhet till 0,75 procent. Och under hösten väntar två dubbelhöjningar till, om man ska tro på prognoserna.

En sektor som får det extra svettigt när räntorna går upp är fastighetsbolagen.

”Än så länge har det inte hänt så mycket med fastighetsvärdena. De affärer som har skett har varit till de värden som gällde tidigare. Men det blir intressant att se vad de säger om framtiden”, säger Torbjörn Isacson i Analyspodden.

Di har den senaste tiden uppmärksammat belåningen i fastighetsmagnaterna Ilija Batljans och Rutger Arnhults ägarbolag. Och de är inte ensamma om att riskera att få det svårt.

”Många av fastighetskungarna som bara har fortsatt att öka och öka har det väldigt svårt nu, speciellt de som har belånat sig i flera led”, säger Torbjörn Isacson.

Men det finns även de som blir vinnare.

”Det blir en revansch för de som har varit mer försiktiga och som alla har tyckt varit lite tråkiga.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera