Annons

Di:s expert: ”Börsen i den bästa av världar”

Centralbanker som fortsätter att stimulera, ett första handelsavtal i princip på plats och en konjunktur som trots allt är skaplig bildar en fin bas för vidare börsuppgångar enligt Di:s börsexpert Ulf Petersson.

”Börsen är i den bästa av världar just nu”, säger han i Analyspodden.

Aktiemäklare på New York-börsen.
Aktiemäklare på New York-börsen.Foto:AP

 

Veckan inleddes med ett räntebesked från den amerikanska centralbanken. Förvisso lämnades styrräntan orörd men budskapet från Fed-chefen Jerome Powell var duvaktigt. Trots att arbetslösheten i landet ligger under 4 procent finns det fortfarande utrymme för den att krympa utan inflationsrisker, sa han bland annat.

ECB:s räntebesked var mindre dramatiskt – den nya chefen Christine Lagarde fortsätter på den inslagna vägen med en expansiv penningpolitik.

”Det här är precis beskeden som investerare vill ha. Låga räntor samtidigt som ekonomin tuffar på i en helt okej takt”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden.

Trots att industrin, framför allt fordonsindustrin, visar svaghetstecken har det ännu inte smittat av sig på resten av ekonomin. Dessutom har Donald Trump enligt nyhetsbyrån Bloomberg godkänt ett så kallat ”fas ett”-avtal kring handel med Kina – och Storbritanniens val resulterade i en majoritet för Boris Johnsons Tories, vilket innebär att frågetecknen kring brexit klarnat något.

”Börsen är i den bästa av världar just nu”, sammanfattar Ulf Petersson, analytiker på Di.

I Analyspodden diskuteras dessutom Ericssons miljardböter till USA, Icas kapitalmarknadsdag och inte minst bråket mellan teleoperatörerna Tele2 TEL2 B +0,09% Dagens utveckling och Telia.

I veckan släckte Tele2-ägda Com Hem den numera Telia-ägda tv-kanalen TV4 i sina nät, vilket innebär att bolagets kunder inte längre kan titta på kanalen.

”I grund och botten handlar bråket om pengar men också ett förändrat medielandskap där digitala play-tjänster blir allt viktigare”, säger Di:s redaktionschef Jonas Jonsson i Analyspodden.

Anledningen till att bråket blossar upp just nu är dock att Telia nyligen tagit över TV4.

”Telia är betydligt mer kapitalstarka än Bonnier, TV4:s tidigare ägare, och kan därför sätta hårt mot hårt i förhandlingarna med Tele2”, säger Jonas Jonsson.

Får Com Hem-kunderna då TV4 till jul? Just nu ser det mörkt ut – och det är inte sista striden i det nya medielandskapet, spår Jonas Jonsson.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?