Annons

Di:s expert: ”Börsen i den bästa av världar”

Centralbanker som fortsätter att stimulera, ett första handelsavtal i princip på plats och en konjunktur som trots allt är skaplig bildar en fin bas för vidare börsuppgångar enligt Di:s börsexpert Ulf Petersson.

”Börsen är i den bästa av världar just nu”, säger han i Analyspodden.

Aktiemäklare på New York-börsen.
Aktiemäklare på New York-börsen.Foto:AP

 

Veckan inleddes med ett räntebesked från den amerikanska centralbanken. Förvisso lämnades styrräntan orörd men budskapet från Fed-chefen Jerome Powell var duvaktigt. Trots att arbetslösheten i landet ligger under 4 procent finns det fortfarande utrymme för den att krympa utan inflationsrisker, sa han bland annat.

ECB:s räntebesked var mindre dramatiskt – den nya chefen Christine Lagarde fortsätter på den inslagna vägen med en expansiv penningpolitik.

”Det här är precis beskeden som investerare vill ha. Låga räntor samtidigt som ekonomin tuffar på i en helt okej takt”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden.

Trots att industrin, framför allt fordonsindustrin, visar svaghetstecken har det ännu inte smittat av sig på resten av ekonomin. Dessutom har Donald Trump enligt nyhetsbyrån Bloomberg godkänt ett så kallat ”fas ett”-avtal kring handel med Kina – och Storbritanniens val resulterade i en majoritet för Boris Johnsons Tories, vilket innebär att frågetecknen kring brexit klarnat något.

”Börsen är i den bästa av världar just nu”, sammanfattar Ulf Petersson, analytiker på Di.

I Analyspodden diskuteras dessutom Ericssons miljardböter till USA, Icas kapitalmarknadsdag och inte minst bråket mellan teleoperatörerna Tele2 och Telia.

I veckan släckte Tele2-ägda Com Hem den numera Telia-ägda tv-kanalen TV4 i sina nät, vilket innebär att bolagets kunder inte längre kan titta på kanalen.

”I grund och botten handlar bråket om pengar men också ett förändrat medielandskap där digitala play-tjänster blir allt viktigare”, säger Di:s redaktionschef Jonas Jonsson i Analyspodden.

Anledningen till att bråket blossar upp just nu är dock att Telia nyligen tagit över TV4.

”Telia är betydligt mer kapitalstarka än Bonnier, TV4:s tidigare ägare, och kan därför sätta hårt mot hårt i förhandlingarna med Tele2”, säger Jonas Jonsson.

Får Com Hem-kunderna då TV4 till jul? Just nu ser det mörkt ut – och det är inte sista striden i det nya medielandskapet, spår Jonas Jonsson.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?