1515

Di prisar smartaste lösningarna - dags att nominera till E-Prize 2020

Energiomställningen är den största av världens klimatutmaningar.

Med E-Prize, Sveriges största energipris, vill Dagens Industri och Aktuell Hållbarhet sätta fokus på och stimulera innovationer som kan hjälpa till att vi klarar klimatmålen.

TRIO I TRIUMF. Einride, Altered och Epishine tog hem E-Prize 2019.
TRIO I TRIUMF. Einride, Altered och Epishine tog hem E-Prize 2019.Foto:Rickard Kilström

För tolv år sedan instiftade energikoncernen Eon och Veckans Affärer E-Prize, ett energipris för näringslivet, för att premiera och lyfta fram de mest innovativa företagen som strävade mot en energismartare verksamhet. Eon fortsätter nu tillsammans med Di och Aktuell Hållbarhet.

Energi och transporter står i dag för nära 60 procent av de totala klimatutsläppen i världen.

”Här finns fortsatt enorma behov av nya innovationer för att vi ska ha en chans att klara klimatmålen. Klimatsmart energi är också ett område som blir dramatiskt mycket mer spännande och lovande för varje år som går nu”, konstaterar Per Olof Lindsten, ekonomijournalist med fokus på hållbarhet och innovation tillika E-Prizejuryns ordförande sedan många år tillbaka.

2009, när E-Prize instiftades, hade världen precis borstat av sig det värsta dammet efter finanskrisen. Ekonomin var i fokus. Inte många oroade sig på allvar för klimatproblematiken.

Greta Thunberg hade inte ens börjat skolan. Sedan dess har andelen elbilar på våra svenska vägar ökat med 560 procent under samma tid. Den svenska vindkraftsproduktionen har ökat med nära 700 procent.

Så visst har det hänt mycket på energiområdet de senaste 12 åren. Inte minst har innovationskraften formligen exploderat i jakten på klimatvänligare lösningar som kan ta oss ur fossilberoendet.

Precis som för 12 år sedan har en global kris mer eller mindre förlamat världen. Coronapandemins massiva karantänåtgärder har visserligen inneburit en tillfällig nedgång i klimatutsläppen när bilar, flyg och industrier står stilla. Men behovet av fler riktigt smarta och innovativa energilösningar är fortsatt stort.

Bland tidigare vinnare av E-Prize finns en rad innovativa uppstickare som Ferroamp med sitt ”lego för förnybar energi”, Mimbly med sin smarta tvättmaskin, Climeons kraftverk som gör el av varmvatten, transportutmanaren Einrides självkörande ellastbilar, Greater Thans digitala bilförsäkringar, banbrytande solceller från Epishine och Altereds geniala vattenuppfinningar som sparar 98 procent. (Di)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?