1515

Di prisar smartaste energiinnovationerna

För trettonde året i rad delas E-Prize, Sveriges största energipris, ut till de smartaste energiinnovationerna just nu. Nu är det dags att nominera till Dagens industris, Aktuell Hållbarhets och energikoncernen Eons satsning för att sätta fokus på och stimulera de innovationer som krävs för att klara oss ur klimatkrisen.

Tidigare vinnare: Einride med grundare Robert Falck, och Mimbly med vd Isabelle Palmgren.
Tidigare vinnare: Einride med grundare Robert Falck, och Mimbly med vd Isabelle Palmgren.

Genom historien har mänsklig uppfinningsrikedom segrat inför många tuffa utmaningar. Ett av de allra senaste exemplen är den rekordsnabba utvecklingen av covid-19-vaccin. Nu behöver världen lika snabba innovationssprång på energiområdet för att tackla den tuffa och snart lika akuta klimatutmaningen.

För 13:e året i rad vill Dagens industri tillsammans med Aktuell Hållbarhet och energikoncernen E.ON uppmärksamma och prisa de allra mest lovande svenska energiinnovationerna just nu. Det gör vi med E-Prize som belönar företagen med de mest innovativa lösningarna inom kategorierna förnybar energi, hållbara transporter samt energieffektivisering.

Just nu är innovationstempot på energiområdet intensivare än någonsin. Men samtidigt står energirelaterade utsläpp fortfarande för över två tredjedelar av de globala utsläppen av växthusgaser.

Den förnybara energiproduktionen fortsätter att växa snabbt. Vindkraften producerar 20 procent av den el som används i Sverige i dag. Solenergin kommer starkt, de senaste 7 åren har priset på solceller rasat med upp till 80 procent.

Med billig, fossilfri elproduktion har också grön vätgas snabbt seglat upp som en ny, lovande energilösning för såväl industri som transporter. Den svenska kapplöpningen mot målet fossilfritt stål med hjälp av vätgas istället för kol är bara ett av många nya initiativ på senare tid.

Samtidigt flyttar elektrifieringen fram positionerna. Nyregistreringen av elbilar i Sverige rusade med 370 procent i april och Volkswagens nya elbil var den mest sålda samma månad.

Den snabba utvecklingen på batteriområdet är också bara ett exempel på hur tekniken gör att vi kan göra mer med mindre.

Det är inte heller bara vägtransporterna som nu ställs om till klimatsmartare bränslen i snabb takt, även i luften och till sjöss kommer många nya initiativ. 

Till det kommer stora infrastrukturprojektinvesteringar med fokus på grön energi och - energieffektivitetslösningar på båda sidor Atlanten i spåren på coronakrisen 

Nyligen klubbades också den nya EU-taxonomin med målet att styra investeringar mot miljömässigt hållbara alternativ, något som får en stor påverkan på hela energiområdet.

I all denna aktivitet letar vi nu efter de tre allra mest innovativa och lovande företagen som mottagare av E-Prize 2021, i de tre kategorierna Förnybar energi, Energieffektivisering och Hållbara transporter.

Nominera ditt bidrag till E-Prize 2021 här

Bland tidigare vinnare av E-Prize finns bolag som Heart Aerospace, Einride, Mimbly, Epishine, Climeon, Ferroamp, Altered och Greater Than. 

Årets tre slutgiltiga vinnare av E-Prize 2021 presenteras på Dagens industris och Aktuell Hållbarhets konferens Hållbart Näringsliv i november.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?