Di i Berlin: En stad i chock

Berlin är i chock efter måndagens attentat mot en julmarknad i de centrala delarna av staden. Men medan förbundskansler Angela Merkel lovar att utdela lagens strängaste straff är polisen inte säkra på att den man som gripits ligger bakom dådet.

Angela Merkel.
Angela Merkel.Bild:Amanda Lindgren

Människor får gå långa omvägar runt Breitscheidplatz i centrala Berlin på tisdagen. Avspärrningarna sträcker sig långt ut på de breda gatorna runt Kaiser Wilhelms minneskyrka, där en lastbil körts rakt in i en folkmassa vid en av den tyska huvudstadens många julmarknader på måndagskvällen.

Dödssiffran har stigit till 12 offer. Ytterligare 18 av de 52 skadade uppges vårdas fortfarande för livshotade skador på tisdagseftermiddagen.

”Vi vet inte vad som hänt. Jag kan bara inte föreställa mig att en frisk människa skulle göra så här”, säger 24-åriga Lise Weber som arbetar nära paradgatan Kurfürstendamm och tagit en omväg förbi julmarknaden på morgonen.

Gatustånden är tomma och igenbommade – julmarknaden vid Breitscheidplatz kommer att hålla stängt åtminstone till torsdagen. De flesta av de många julmarknaderna i den tyska huvudstaden håller stängt på tisdagen till offrens minne.

Under dagen strömmar människor in för att lämna blommor, tända ljus och skriva under de kondoleansböcker som lagts ut i Kaiser Wilhelms minneskyrka.

”Jag trodde att det var okej, Tyskland är inte Frankrike. Nu har det kommit hit”, säger 15-åriga Sofiya Yanchuk som kommit till platsen tillsammans med sin mamma.

Under natten greps en 23-årig man misstänkt för dådet. Enligt inrikesminister Thomas de Maizière ska han ha kommit till Tyskland från Pakistan och fått sitt tillfälliga uppehållstillstånd i juni. Han uppges bo på flyktingboendet i en hangar vid den tidigare flygplatsen Tempelhof. Tyska specialstyrkor ska ha stormat boendet natten till tisdagen men ingen greps.

På tisdagseftermiddagen kommer dock anonyma uppgifter från polisen om att man fångat fel person. Uppgifterna har inte bekräftats, men Holger Münch, chef för den federala polisen som tagit över utredningen, uppmanar Berlinborna att vara vaksamma då den misstänkte förnekar brott.

”Vi måste anta att en beväpnad gärningsman fortfarande är på fri fot. Som en konsekvens av det har vi hög beredskap”, sa han under en presskonferens på eftermiddagen.

Den polske medborgare som hittades i lastbilen ska ha skjutits och tesen tycks vara att han skadats när lastbilen kapades. Enligt mannens kusin, som äger lastbilen, bar hans kropp tecken på att ha blivit misshandlad.

Holger Münch framhöll också att motivet fortfarande är oklart. Att polisen arbetat under antagandet om att det handlar om en terrorattack bygger på tillvägagångssättet och att så många skadats. Han sa att det inte finns några tydliga bevis för att det skulle ha rört sig om ett attentat med islamistiska förtecken.

Men tyskarna som samlas kring Breitscheidplatz tycks övertygade om att det tragiska förloppet under måndagskvällen var en attack.

”Om han är olycklig här kan han prova att åka hem till sitt hemland så ska han se hur bra det är i Tyskland”, säger Andrej Suslowicz, lärare från Norge som är på besök.

Hans släkting Sebastian Pawelek, en restaurangägare som bott i staden i 16 år, säger att han inte är förvånad att Berlin nu blivit en av de europeiska städer som drabbats av terrorbrott.

”De här radikala grupperna finns överallt”, säger han.

Förbundskansler Angela Merkel varnade tidigare i december för att framgångar i kampen mot terrorgruppen IS leder till en ökad risk för attentat i Tyskland.

Under ett tal på tisdagen uttryckte hon chock och sorg över dådet.

”Vi måste anta att det var en terrorattack”, sa Angela Merkel. ”Denna obeskrivliga händelse kommer att bestraffas så hårt som lagen tillåter.”

Förbundskanslern besökte Breitscheidplatz på eftermiddagen för att hedra offren. Bland ljusen och blommorna låg flera handskrivna lappar. En av dem anklagade Angela Merkel för att nu ha blod på sina händer.

Dådet har snabbt blivit en politisk fråga. Frauke Petry, partiledare för det högerpopulistiska Alternativ für Deutschland, kallar dådet en attack ”mot Tysklands kristna tradition”. Hon och hennes partikamrater riktar in sig direkt på Angela Merkel och skyller dådet på hennes flyktingpolitik.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Laddad för långresor

Laddhybriderna har tagit ett stabilt grepp om den svenska bilmarknaden.

Ett av de bilmärken som ligger långt framme är brittiska Land Rover.

2020 är året när laddbara bilar på allvar började breda ut sig på de svenska vägarna. Hittills i år har 77 000 laddbara bilar registrerats, vilket gör att andelen nyregistrerade laddhybrider ökat med hela 158 procent jämfört med 2019. 

Enbart under november månad motsvarade hybridmodellerna 38,7 procent av samtliga nyregistreringar av personbilar i Sverige. Det visar att försäljningen av laddbara bilar nu är större än både bensin- och dieselbilar.

Tweed och teknologi

Det brittiska bilmärket Land Rover står med bakhjulen fast förankrade i en tradition där bra komfort och trygg fyrhjulsdrift alltid har varit en framgångssaga.

Samtidigt snurrar framhjulen nyfiket mot den nya tidens smarta och säkra suv, klädd i lika delar elegant brittisk tweed och teknologi.

Den snabba och stora efterfrågan på laddhybrider gör nu att hela bilmärkets Range Rover-familj i dag även finns med förfinad elkraft.  En av modellerna är Range Rover Evoque, som med sina läckra linjer blivit en ständigt återkommande prisvinnare sedan den första gången introducerades för exakt tio år sedan.

Modellen som gillar både stad och landsbygd

Hybridversionen Range Rover Evoque PHEV lanserades tidigare under året. Med den här plug in-hybriden går det att rulla upp till 55 kilometer på ren eldrift. 30 minuter tar det sedan för att ladda batteriet upp till 80 procent med hjälp av en DC-snabbladdare. 

Allt om Range Rovers elkraft här 

Genom att kombinera den klassiska förbränningsmotorn med en modern elmotor skapas en dynamik ur det bästa av två olika tekniker. I standardkörläget kombineras bensin- och eldrift. I EV-läget rullar Range Rovern på ren eldrift. Övergången mellan motorerna sker i det närmaste sömlöst – och gör att Range Rover Evoque PHEV med sin fyrhjulsdrift glider fram på både snöfria stadsgator och över decimeterdjupa vita vintervidder. Alldeles oavsett om du väljer att köra mer eller mindre ljudlöst.

Land Rover erbjuder en mängd olika alternativ för laddning, antingen om du parkerar hemmavid eller är på väg runt riket. Med en mode 2-laddkabel görs den längre fulladdningen över natten, och med en installerad laddbox därhemma nås full laddning efter bara drygt två timmar.

Vanliga frågor och svar om hybridbilar 

Sofistikerat kraftfull

När det kommer till kombinationen kraftfullhet och nyskapande har Range Rover Sport blivit en ikonisk modell ända sedan lanseringen för 16 år sedan. 2018 rullade den första gången ännu tydligare mot framtiden som plug-in hybrid. 

Innanför ett sofistikerat yttre väntar 404 hästkrafter i ett sportigt paket – fördelade på bensinmotorns 300 hk i kombination med en elmotor på 85 kW. Elmotorn ger upp till 51 kilometer utsläppsfri bilkörning. 

I standardutrustningen på hybridmodellen av Range Rover Sport ingår bland annat ett Drive-paket som innehåller en rad funktioner för att göra vinterresan både tryggare och säkrare; som trötthetsvarnare, övervakning av döda vinkeln och avläsare av vägskyltar. 

Uppvärmd framruta och uppvärmd ratt är några andra detaljer som är med och skapar den ombonade känsla det är att ta plats och sjunka ner i förarsätet på väg mot ännu en resa.

Komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper genomsyrar både Range Rover Sport PHEV och Range Rover Evoque PHEV. Just nu erbjuds många specialpaketerade Signature-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen här för privatpersoner 

Mer om kampanjen här för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?