1515
Annons

Di i Berlin: En stad i chock

Berlin är i chock efter måndagens attentat mot en julmarknad i de centrala delarna av staden. Men medan förbundskansler Angela Merkel lovar att utdela lagens strängaste straff är polisen inte säkra på att den man som gripits ligger bakom dådet.

Angela Merkel.
Angela Merkel.Bild:Amanda Lindgren

Människor får gå långa omvägar runt Breitscheidplatz i centrala Berlin på tisdagen. Avspärrningarna sträcker sig långt ut på de breda gatorna runt Kaiser Wilhelms minneskyrka, där en lastbil körts rakt in i en folkmassa vid en av den tyska huvudstadens många julmarknader på måndagskvällen.

Dödssiffran har stigit till 12 offer. Ytterligare 18 av de 52 skadade uppges vårdas fortfarande för livshotade skador på tisdagseftermiddagen.

”Vi vet inte vad som hänt. Jag kan bara inte föreställa mig att en frisk människa skulle göra så här”, säger 24-åriga Lise Weber som arbetar nära paradgatan Kurfürstendamm och tagit en omväg förbi julmarknaden på morgonen.

Gatustånden är tomma och igenbommade – julmarknaden vid Breitscheidplatz kommer att hålla stängt åtminstone till torsdagen. De flesta av de många julmarknaderna i den tyska huvudstaden håller stängt på tisdagen till offrens minne.

Under dagen strömmar människor in för att lämna blommor, tända ljus och skriva under de kondoleansböcker som lagts ut i Kaiser Wilhelms minneskyrka.

”Jag trodde att det var okej, Tyskland är inte Frankrike. Nu har det kommit hit”, säger 15-åriga Sofiya Yanchuk som kommit till platsen tillsammans med sin mamma.

Under natten greps en 23-årig man misstänkt för dådet. Enligt inrikesminister Thomas de Maizière ska han ha kommit till Tyskland från Pakistan och fått sitt tillfälliga uppehållstillstånd i juni. Han uppges bo på flyktingboendet i en hangar vid den tidigare flygplatsen Tempelhof. Tyska specialstyrkor ska ha stormat boendet natten till tisdagen men ingen greps.

På tisdagseftermiddagen kommer dock anonyma uppgifter från polisen om att man fångat fel person. Uppgifterna har inte bekräftats, men Holger Münch, chef för den federala polisen som tagit över utredningen, uppmanar Berlinborna att vara vaksamma då den misstänkte förnekar brott.

”Vi måste anta att en beväpnad gärningsman fortfarande är på fri fot. Som en konsekvens av det har vi hög beredskap”, sa han under en presskonferens på eftermiddagen.

Den polske medborgare som hittades i lastbilen ska ha skjutits och tesen tycks vara att han skadats när lastbilen kapades. Enligt mannens kusin, som äger lastbilen, bar hans kropp tecken på att ha blivit misshandlad.

Holger Münch framhöll också att motivet fortfarande är oklart. Att polisen arbetat under antagandet om att det handlar om en terrorattack bygger på tillvägagångssättet och att så många skadats. Han sa att det inte finns några tydliga bevis för att det skulle ha rört sig om ett attentat med islamistiska förtecken.

Men tyskarna som samlas kring Breitscheidplatz tycks övertygade om att det tragiska förloppet under måndagskvällen var en attack.

”Om han är olycklig här kan han prova att åka hem till sitt hemland så ska han se hur bra det är i Tyskland”, säger Andrej Suslowicz, lärare från Norge som är på besök.

Hans släkting Sebastian Pawelek, en restaurangägare som bott i staden i 16 år, säger att han inte är förvånad att Berlin nu blivit en av de europeiska städer som drabbats av terrorbrott.

”De här radikala grupperna finns överallt”, säger han.

Förbundskansler Angela Merkel varnade tidigare i december för att framgångar i kampen mot terrorgruppen IS leder till en ökad risk för attentat i Tyskland.

Under ett tal på tisdagen uttryckte hon chock och sorg över dådet.

”Vi måste anta att det var en terrorattack”, sa Angela Merkel. ”Denna obeskrivliga händelse kommer att bestraffas så hårt som lagen tillåter.”

Förbundskanslern besökte Breitscheidplatz på eftermiddagen för att hedra offren. Bland ljusen och blommorna låg flera handskrivna lappar. En av dem anklagade Angela Merkel för att nu ha blod på sina händer.

Dådet har snabbt blivit en politisk fråga. Frauke Petry, partiledare för det högerpopulistiska Alternativ für Deutschland, kallar dådet en attack ”mot Tysklands kristna tradition”. Hon och hennes partikamrater riktar in sig direkt på Angela Merkel och skyller dådet på hennes flyktingpolitik.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?