1515

Di erfar: M-ledningen till reträtt om skattesänkning

Den moderata partistyrelsen är beredd att kompromissa om sänkta arbetsgivaravgift för unga, erfar Di. 

Moderata ungdomsförbundets (MUF) förslag till M-stämman att sänka arbetsgivaravgifterna för unga genom att slopa den allmänna löneavgiften för personer upp till 26 år hade inför Moderaternas stämma i Helsingborg stöd från bland annat Norrbotten, Södermanland, Skåne, Halland och Östergötland samt partiets företagarråd. 

En annan anhängare, förbundsordförande Johan Abrahamsson i Västra Götaland, beskriver för Di skattesänkningen som distriktets ”paradfråga”. Även Stockholms län är med på tåget, enligt Expressen som skriver att partistyrelsen går mot nederlag i frågan. 

Förslaget beräknas kosta 7,5 miljarder kronor, enligt riksdagens utredningstjänst. 

Men på tisdagseftermiddagen kom ett förslag från partistyrelsen, som är mjukare än den lagda reservationen, erfar Di. Skrivningen som man nu förordar handlar om att partiet ska ”verka för att sänka kostnaderna för att anställa unga under 26.”

Kompromissen ska ha fått gehör från Stockholms län, staden och Västra Götaland, erfar Di. 

Partiledningen kritik mot den generella arbetsgivaravgiftssänkningen är välkänd, då man varit öppet kritisk mot alla likartade generella sänkningar, när reformförslagen har kommit från Centerpartiet. 

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) har i rapporter och en lång rad remissvar kritiserat arbetsgivaravgiftssänkningar för att vara ineffektiv jobbpolitik som leder till små effekter på sysselsättningen. 

En färsk forskningssammanställning från Handelns utredningsinstitut som Di har tagit del av argumenterar för att skattesänkningen skulle kunna ha större sysselsättningseffekter. Arbetsgivaravgifterna skulle behöva sänkas med 12 procentenheter för att nå OECD-snittet, enligt den rapporten.

Artikeln uppdateras. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?