ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

L-toppen Mats Persson lämnar sin post

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson lämnar sin post. 

Han har lett det interna motståndet mot S-samarbetet, och vill inte företräda partiet i förhandlingarna med regeringen. 

Ny ekonomiskpolitisk talesperson blir riksdagsledamoten Johan Pehrson. Mats Persson behåller dock sin plats i riksdagen. 

Uppgifterna bekräftas nu av partiet. 

”Jag väljer att lämna rollen som ekonomiskpolitisk talesperson, men fortsätter i andra ledande roller i partiet”, skriver Mats Persson i en kommentar.

Beskedet kommer dagen efter att Jan Björklund aviserat sin avgång. På mindre än 24 timmar har partiet därmed förlorat sina två tyngsta företrädare. 

Mats Persson har företrätt den grupp inom Liberalerna som velat att partiet ska släppa fram M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister, och öppet gått emot partiledaren Jan Björklund. 

När den nya överenskommelsen mellan S, C, L och MP nu väl är på plats är det den ekonomiskpolitiska talespersonen som ska företräda partiet i förhandlingarna med regeringen. 

Och det är en position som Mats Persson inte vill ha i dagsläget, uppger en källa i partiet för Di. 

Mats Persson är också ett av de namn som förekommer i spekulationerna om vem som ska efterträda Jan Björklund. Om det på något sätt spelat in här är för tidigt att säga.

Johan Pehrson ska enligt Di:s källor vara den som valts som ny ekonomiskpolitisk talesperson för partiet. Även han var en uttalad motståndare till partiets kliv över blockgränsen, men har hållit en betydligt lägre profil. 

”Jag är glad att ha fått min partigrupps förtroende. Jag ser fram emot att arbeta hårt för att genomföra viktiga liberala reformer för Sverige. Januariavtalet ligger fast och de liberala reformerna ska vi nu se till att regeringen levererar”, skriver Johan Pehrson i en kommentar.

Liberalerna befinner sig i en djup kris efter regeringsbildningen, som orsakat mycket stora slitningar i partiet. På onsdagen kom en ny mätning från SVT/Novus som visar att partiet är nere på 2,7 procent. 

Det är den lägsta noteringen för partiet hittills. 

Om Mats Persson kandiderar till partiledarposten är ännu oklart, men till TT gör han nu klart att han vill vara med och ta ansvar. 

”Jag vill ta ansvar för att lyfta partiet i detta utsatta läge, men på vilket sätt är en senare fråga”, skriver han i en kommentar till TT.

Mats Persson säger sig också vilja ha ”en öppen process” kring partiledarfrågan, där medlemmarna inkluderas. 

Han gör också klart att det så kallade Januariavtalet med regeringen, som han kritiserat så hårt, ska ligga fast. 

”En kommande partiledare måste respektera partirådets beslut om januariavtalet”, skriver han till TT.

”Det blir en viktig uppgift att se till att de liberala reformerna om till exempel språkkrav för medborgarskap och sänkt skatt på arbete genomförs.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer