ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Historiskt krispaket: Sänker arbetsgivaravgifter

Regeringen och samarbetspartierna sätter ned arbetsgivaravgiften för små företag med totalt 33 miljarder kronor och inrättar en statlig företagsakut på 100 miljarder i vad finansminister Magdalena Andersson (S) betecknar som ”ett historiskt paket”, för att rädda jobb och företag. 

En växande skara experter spår massarbetslöshet och depression i pandemins kölvatten. Regeringen och samarbetspartiernas tredje krispaket är historiskt, påpekar Magdalena Andersson. 

”Många människor känner oro och stress just nu. Många är oroliga för hur man ska kunna försörja sig själv och sin familj”, säger Magdalena Andersson som påpekar att man inte kan rädda alla jobb och företag men att regeringen gör vad den kan.

Torsdagens paket är i första hand riktat till de mindre företagen och innehåller en sänkt arbetsgivaravgift för upp till 30 anställda, för löner upp till 25.000 kronor per månad. Förslaget gäller från den 1 mars och fyra månader framåt och kostar upp till 33 miljarder kronor. 

”Vi vill skapa en lättnad för våra små och medelstora företag här och nu”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson i Centerpartiet. 

Dessutom föreslår partierna en möjlighet att skjuta upp momsinbetalningar för de små företagen på totalt 7 miljarder kronor. 

En företagsakut inrättas också på totalt 100 miljarder kronor, som hanteras av Riksgälden. Varje enskilt företag kan låna maximalt 75 Mkr. 

”Vi ser att det är svårt att få lån från bankerna. Nu inrättar vi en företagsakut. Det bygger på att staten tar en större risk, bankerna tar en mindre”, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna. 

”Det finns en möjlighet för skattebetalarna att få tillbaka pengarna när ekonomin tuffar på”, fyller Magdalena Andersson i.  

Dessutom föreslår partierna ett stöd på 5 miljarder kronor som ska gå till hyressänkningar, där staten betalar hälften av en hyressänkning upp till 50 procent av den fasta hyran. 

”Här förutsätter vi att hyresvärdarna redan nu är generösa mot sina hyresgäster”, säger finansmarknadsminister Per Bolund, Miljöpartiet. 

Dessutom innehåller paketet en likviditetsförstärkning där reglerna för periodiseringsfonder ändras och hela den skattepliktiga vinsten får sättas av - upp till ett tak på 1 Mkr.

På tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv sina krav på ett krispaket på totalt 200 miljarder kronor. Moderaternas paket tidigare i veckan uppgick till 300 miljarder och Sverigedemokraterna vill se ett krispaket på 1.000 miljarder kronor.  LO har rest krav på en högre a-kassa med lägre kvalificeringskrav. 

Magdalena Andersson är medveten om att det finns krav på ännu större räddningspaket, men regeringen måste tänka längre, påpekar hon. 

”Den dagen vi är ur krisen ska vi också kunna kickstarta ett rejält stimulanspaket för att komma ur krisen”, säger Magdalena Andersson. 

De avtal om korttidspermittering - som numera även omfattar familjeföretagare - omfattar i dag potentiellt 1,57 miljoner löntagare, enligt Magdalena Andersson. 

Krisen har satt resulterat en lång rad varsel och permitteringar, inte minst i besöksnäringen, men även större delen av fordonsindustrin står still på grund av brist på insatsvaror. De lagda varslen under de tre första veckorna i mars är sex gånger så många som under mars i fjol, enligt Arbetsförmedlingen på måndagen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer