Annons

Historiskt krispaket: Sänker arbetsgivaravgifter

Regeringen och samarbetspartierna sätter ned arbetsgivaravgiften för små företag med totalt 33 miljarder kronor och inrättar en statlig företagsakut på 100 miljarder i vad finansminister Magdalena Andersson (S) betecknar som ”ett historiskt paket”, för att rädda jobb och företag. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

En växande skara experter spår massarbetslöshet och depression i pandemins kölvatten. Regeringen och samarbetspartiernas tredje krispaket är historiskt, påpekar Magdalena Andersson. 

”Många människor känner oro och stress just nu. Många är oroliga för hur man ska kunna försörja sig själv och sin familj”, säger Magdalena Andersson som påpekar att man inte kan rädda alla jobb och företag men att regeringen gör vad den kan.

Torsdagens paket är i första hand riktat till de mindre företagen och innehåller en sänkt arbetsgivaravgift för upp till 30 anställda, för löner upp till 25.000 kronor per månad. Förslaget gäller från den 1 mars och fyra månader framåt och kostar upp till 33 miljarder kronor. 

”Vi vill skapa en lättnad för våra små och medelstora företag här och nu”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson i Centerpartiet. 

Dessutom föreslår partierna en möjlighet att skjuta upp momsinbetalningar för de små företagen på totalt 7 miljarder kronor. 

En företagsakut inrättas också på totalt 100 miljarder kronor, som hanteras av Riksgälden. Varje enskilt företag kan låna maximalt 75 Mkr. 

”Vi ser att det är svårt att få lån från bankerna. Nu inrättar vi en företagsakut. Det bygger på att staten tar en större risk, bankerna tar en mindre”, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna. 

”Det finns en möjlighet för skattebetalarna att få tillbaka pengarna när ekonomin tuffar på”, fyller Magdalena Andersson i.  

Dessutom föreslår partierna ett stöd på 5 miljarder kronor som ska gå till hyressänkningar, där staten betalar hälften av en hyressänkning upp till 50 procent av den fasta hyran. 

”Här förutsätter vi att hyresvärdarna redan nu är generösa mot sina hyresgäster”, säger finansmarknadsminister Per Bolund, Miljöpartiet. 

Dessutom innehåller paketet en likviditetsförstärkning där reglerna för periodiseringsfonder ändras och hela den skattepliktiga vinsten får sättas av - upp till ett tak på 1 Mkr.

På tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv sina krav på ett krispaket på totalt 200 miljarder kronor. Moderaternas paket tidigare i veckan uppgick till 300 miljarder och Sverigedemokraterna vill se ett krispaket på 1.000 miljarder kronor.  LO har rest krav på en högre a-kassa med lägre kvalificeringskrav. 

Magdalena Andersson är medveten om att det finns krav på ännu större räddningspaket, men regeringen måste tänka längre, påpekar hon. 

”Den dagen vi är ur krisen ska vi också kunna kickstarta ett rejält stimulanspaket för att komma ur krisen”, säger Magdalena Andersson. 

De avtal om korttidspermittering - som numera även omfattar familjeföretagare - omfattar i dag potentiellt 1,57 miljoner löntagare, enligt Magdalena Andersson. 

Krisen har satt resulterat en lång rad varsel och permitteringar, inte minst i besöksnäringen, men även större delen av fordonsindustrin står still på grund av brist på insatsvaror. De lagda varslen under de tre första veckorna i mars är sex gånger så många som under mars i fjol, enligt Arbetsförmedlingen på måndagen. 


Innehåll från Resurs BankAnnons

Resurs Bank skapar hållbar lönsamhet när handeln förändras

Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank
Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank

Under lång tid har hållbarhetsfrågan och den cirkulära ekonomin vänt upp och ner på handeln och i dagsläget möter handlare också helt nya utmaningar där kunder håller hårdare i sina pengar. Förmågan att snabbt ställa om sin verksamhet blir därför allt viktigare, framför allt när nya oförutsedda omvärldsfaktorer nu tydligt påverkar handeln. Att väga in ansvarsfull kreditgivning och erbjuda flexibla betallösningar är två sätt att skapa hållbar lönsamhet och stå starkare i en osäker värld.

Nya utmaningar bidrar också till utveckling, nya kundresor och nya erbjudanden. Resurs Bank är en av de största leverantörerna av betallösningar på den nordiska marknaden och har lång erfarenhet av att i nära samarbete med sina partners möjliggöra detta omställningsarbete.

– Vill man få återkommande kunder kan man inte bara konkurrera med pris. Istället behöver man utmärka sig som en aktör som snabbt förstår kunderna behov och kan ställa om även när det blåser upp till storm. En viktig aspekt är att erbjuda olika alternativ av betallösningar i kombination med en noggrann kreditbedömning som ger kunderna ökad handlingskraft, trygghet och flexibilitet. Därför erbjuder vi bland annat prenumerationslösningar som ger kunden möjlighet att använda en produkt utan att äga den och därmed istället få en månadsavgift som går att avsluta, säger Anna Nauclèr, CCO på Resurs Bank.

Resurs Checkout – en omnilösning

När konsumenter ändrar sitt sätt att handla är det viktigare än någonsin med en omnilösning som håller ihop kommunikation och betallösningar i både e-handel och butik.

– Med Resurs Checkout får handlare en omnilösning som gör det smidigt att anpassa sin affär till de kanaler som konsumenterna efterfrågar. Med Resurs Checkout kan kunder välja delbetalning som gör att man kan skapa en jämnare månadsekonomi för att kunna planera sin ekonomi och känna sig trygg, fortsätter Anna.

Starka varumärken bygger lojalitet

Nyckeln till att få fler återkommande kunder ligger i att anpassa sin affärsstrategi så att den håller sig relevant och hjälper till att stärka varumärket. Precis som att affärsmodeller anpassas behöver varumärkesarbetet spegla vad som sker i världen.

– Handeln har mycket att vinna på att väga in aspekter som handlar om hållbar konsumtion, där kreditbedömning är grundläggande för att också skapa hållbar lönsamhet i sin affär. Genom att erbjuda co- och whitelabel-koncept för våra betallösningar, där våra partners varumärke frontas gentemot slutkund, skapas förutsättningar för en tydlig och anpassad kundkommunikation som stärker handlarens varumärke, säger Anna.

Klokare köp ger hållbarare samhällen

Detta får till följd att kunderna har råd att köpa produkter av högre kvalitet som håller längre vilket bidrar till klokare konsumtion samtidigt som högre snittköp skapar tillväxt. Långsiktigt smarta köp leder till hållbar privatekonomi, vilket i sin tur leder till mer hållbart rustade samhällen som kan leva upp till de globala målen.

– Resurs har en noggrann kreditbedömningsprocess med syfte att människor ska ha en långsiktig hållbar privatekonomi. Vi har individuell rådgivning och en rad olika aktiviteter för att undvika att kunder hamnar i inkasso. Ingen vinner på överskuldsättning, avslutar Anna.

FAKTA OM RESURS BANK

Resurskoncernen finns i hela Norden och består av Resurs Bank och Solid Försäkring. Vi jobbar med att skapa smarta betal- och finansieringslösningar för både konsumenter och företag.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Resurs Bank här 

Mer från Resurs Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resurs Bank och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?