1515
Annons

Di erfar: EBM tittar på Lumito

Efter Di:s granskning av investmentbolaget Cardeon rasade aktierna i samtliga noterade portföljinnehav. Mest föll diagnostikbolaget Lumito som nu hamnat på Ekobrottsmyndighetens bord, enligt vad Di erfar.
Trots turbulensen kommer den pågående nyemissionen i Cardeon att genomföras som planerat, enligt investmentbolagets vd. 

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Di publicerade i måndagens tidning en stor granskning av investmentbolaget Cardeon, som bland annat visade att två av bolagets noterade portföljinnehav, diagnostikbolaget Lumito och cancerbehandlingsbolaget Spectracure, publicerat tvivelaktig information (se faktaruta).

Efter Di:s avslöjande rasade aktierna i Lumito och Spectracure med 48 respektive 31 procent. Även Cardeons två övriga noterade portföljbolag, Prolight och Neodynamics, drogs med i fallet.

Swedbanks före detta ordförande, Carl Eric Stålberg, tog över ordförandeposten i Cardeon efter den extra bolagsstämman den 26 oktober 2020. 

Vilka åtgärder har du som ordförande för Cardeon vidtagit?
”Jag har framfört till de här bolagen att tillse att styrelse och ledning sköter sig och gör saker och ting korrekt. Är det så att man inte kan lägga fram bevis på att man har agerat korrekt, då måste det få konsekvenser. Det är det enda vi kan göra som delägare i de här bolagen”, säger Carl Eric Stålberg.

Vad har bolagen sagt till dig?
”Jag har informerats om att man håller på för fullt med att undersöka det här och att de anser att de har rätt och att det finns ett samarbetsavtal i Lumitos fall. Man säger att man har på fötterna för det man säger. Då får man bevisa det.”

Carl Eric Stålberg säger att om det som uppdagats av Di:s granskning ”visar sig vara korrekt” kan det komma att få konsekvenser även för Cardeons styrelse och ledning.

På vilket sätt då?
”Ja, att en del människor försvinner och andra kommer in. Och att det kommer in en ökad kompetens på medicinteknik och forskning. Jag besitter inte den kompetensen i ärlighetens namn, utan jag har en finansiell kompetens och börserfarenhet och de var på de grunderna de ville att jag skulle komma in och ta ordförandeklubban.”

Kommer du att sitta kvar som ordförande för Cardeon?
”Ingenting är för evigt.”

Innebär det att du kommer lämna uppdraget som ordförande för Cardeon?
”Ingen kommentar på det.”

Börsoperatören Nordic SME kommer att utreda vad som hänt gällande Lumito, men vill inte gå in på vilka eventuella åtgärder som kommer att vidtas mot bolaget.

”Vi tittar på alla case kring informationsgivning för noterade bolag. Vi kommer givetvis titta på det här caset också”, Markus Ramström, marknadsövervakningschef på Nordic SME.

Vad innebär det?
”Jag kommenterar inte exakt vilka åtgärder vi vidtar. Det innebär generellt sett kontakt med alla berörda parter för att utreda vad som hänt.”

Lumito har sedan tidigare aviserat ett listbyte till First North och enligt ett telegram från nyhetsbyrån Finwire väntas bolagets sista handelsdag på Nordic SME bli torsdag den 25 februari. Nordic SME hänvisar frågan om det som framkommit i Di:s rapportering kommer att påverka listbytet till Nasdaq, som äger First North.

”Vi kan inte kommentera hur vår noteringsprocess påverkas av det här. Vi kommunicerar först när vi godkänner ett bolag för notering”, säger David Augustsson, kommunikationschef på Nasdaq och tillägger:

”Det är viktigt att understryka att vi, i varje noteringsprocess, gör vi en helhetsbedömning. Då är det klart att saker och ting som händer kan påverka den bedömningen. Men jag har inget konkret svar, ja eller nej, om det här påverkar vårt beslut.”

När det gäller eventuella åtgärder mot det redan First North-listade Spectracure kan Nasdaq inte ge någon detaljerad information i dagsläget. 

”Vi följer självklart allt som händer på våra marknader och bolagens informationsgivning. Finner vi misstankar om oegentligheter tar vi det ärendet vidare”, säger David Augustsson på Nasdaq.

Enligt Nasdaq kan ett besked om vilka åtgärder som vidtas dröja.

”Det beror på vart en fråga tar vägen, det finns inget entydigt svar på den frågan. Vi kan vidarebefordra information till Stockholmsbörsens disciplinnämnd. Alla deras beslut kommuniceras, men först när beslutet är fattat och en sådan process sker inte på några dagar. Sedan vidarebefordrar vi även information till Finansinspektionen samt Ekobrottsmyndigheten och skulle de vidta några åtgärder så kommunicerar de det”, säger David Augustsson. 

Di erfar att Ekobrottsmyndigheten tittar på Lumitos agerande.

Mitt i turbulensen kring Cardeon och dess portföljbolag genomför investmentbolaget en nyemission, vars teckningsperiod löper ut på fredag den 26 februari. 

”Vi avser att genomföra nyemissionen”, skriver vd:n Roger Jensen i ett mejl till Di. 

Om nyemissionen fulltecknas tillförs bolaget runt 100 miljoner kronor. På frågan om hur Cardeon ser på möjligheterna att emissionen blir fulltecknad skriver vd:n att det är ”omöjligt” att säga i dagsläget.

Nyemissionen är ett steg inför en planerad notering, i första hand på Nasdaq i New York, under 2021. 

Kommer ni att fortsätta den processen som planerat?
”Det får styrelsen ta ställning till efter att emissionen är avslutad”, skriver vd:n Roger Jensen.

Alla som anmält intresse att teckna aktier i nyemissionen har möjlighet att dra tillbaka sin ansökan genom att kontakta emissionsinstitutet Aqurat Fondkommission, enligt vd:n.

En handläggare på Aqurat Fondkommission säger till Di att den som vill inte längre vill delta i nyemissionen meddelar detta i ett mejl till bolaget.

 

SMÅSPARARE

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera