ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Di avslöjar: Regeringen godkänner Nord Stream 2

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen ger grönt ljus till delvis ryssägda Nord Streams förfrågan att placera rörledningar i svensk ekonomisk zon i Östersjön. ”Det här är något vi ser som klart bekymmersamt”, säger Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

Enligt Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren sammankallade UD till en träff på torsdagsmorgonen där man meddelade att Nord Stream 2 nu får klartecken att placera rörledningar i svensk ekonomisk zon i Östersjön.

”Det var informationsmöte i morse på UD, inte för att fråga utan för att ge informationen”, säger Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

Finland och Tyskland har redan givit ett okej till Nord Stream 2 för gasledningar i deras ekonomiska zoner samtidigt som danskarna och svenskarna har funderat.

”Det här är något som vi ser som klart bekymmersamt. Det har en stor säkerhetspolitisk betydelse”, säger Kerstin Lundgren.

Kerstin Lundgren hade hoppats på att regeringen samordnat sig med Danmark, som ännu inte meddelat sitt beslut. 

 ”Det påverkar oss och våra grannar och hela Östersjöregionen. Vi vet att flera av våra grannar är kritiska, inte minst de baltiska staterna och Danmark som också håller på med en process och inte är klara ännu”, fortsätter hon. 

Det statliga ryska gasbolaget Gazprom och en rad europeiska energiföretag står bakom Nord Stream 2.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer