1515

Di Akademi lanserar kurs i korttidspermittering

I coronakrisens spår har behovet att förstå regler kring korttidspermitteringar exploderat. För att vässa näringslivets kompetens i frågan erbjuder nu Di Akademi livestreamade kurser med experter. 

Foto:Lise Åserud
Foto:Baldur Bragason

För att hjälpa näringslivet under coronapandemin har regeringen lanserat korttidspermitteringar som ett sätt att underlätta för bolag att behålla sin personal. Di Akademi erbjuder nu en lärarledd onlinekurs för att hjälpa företag att förstå hur man kan arbeta med permitteringar och andra åtgärder för att ta sig igenom krisen.

”Vi ser att reglerna för både korttidspermitteringar och uppsägningar är komplexa och att det finns ett stort behov från företag som har behövt hantera den här typen av frågor, att förstå vad som gäller, säger Magnus Norrman, affärsområdeschef Di Akademi. 

Tillsammans med kursledaren Jenny Hellberg, som till vardags är advokat och partner på Elmzell Advokatbyrå och specialiserad på arbetsrätt och HR-juridik, har Di Akademi nu tagit fram utbildningen ”Regler för uppsägning och korttidsarbete”. Utbildningen lanserades i tisdags och första kurstillfället den 15 april är nästan fullbokat.

”Jag tror att det stora intresset beror på att en kurs är ett smidigt sätt att tillgodogöra sig kunskap i ett komplext ämne. Du får möjlighet att tillbringa ett par timmar med en av landets främsta experter på området och möjlighet att ställa frågor om vad som gäller för just din verksamhet”.

Den pågående coronapandemin är en utmaning för de flesta branscher, och i dagsläget Di Akademi alla planerade kurser digitalt.

”Just nu är det inte möjligt att göra kurser på något annat sätt samtidigt ser vi att behovet av utbildning och kunskap kopplat till nuvarande situation är stort. Vi håller på att sätta ihop en kurs om kriskommunikation, och vi tittar på andra ämnen där vi ser att det finns en nytta av fördjupad kunskap och förståelse.” 

Här kan du läsa mer om kursen 


Innehåll från SPPAnnons

1 av 5 anställda är felförsäkrad – så säkrar du att det blir rätt

SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.
SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.

Granskningar från bland annat FörsäkringsGirot visar att så många som en femtedel av alla anställda är felförsäkrad. Det är heller ingen hemlighet att många som administrerar de anställdas tjänstepensioner upplever att hanteringen kan vara komplicerad. SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman ger sina bästa tips för att förenkla administrationen.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

”Lova runt och hålla tunt” sänker förtroendet för dig som arbetsgivare direkt, även när det gäller frågor som pension. Därför är det viktigt att dokumentera överenskommelser för pension och andra förmåner. Särskilt i de fall då företaget saknar generella pensionspolicyer. Se också till att dessa dokument inte lämnar utrymme för tolkning och att de finns tillgängliga både för de som administrerar lön, pension och andra förmåner och för de anställda.

– Och låt för allt i världen inte dessa dokument bli en skrivbordsprodukt som samlar damm, säger Shoka Åhrman.

Du måste aktivt tillämpa överenskommelserna i samband med administration av pensionen för att de inte ska bli just tomma löften.

– Kanske lovade du den nyanställde chefen att en specifik förmån ska vara pensionsgrundande? Ja, då måste du aktivt se till att det kommer med i underlaget också.

Optimera pensionsadministrationen

Uppfattningar om att pension är komplicerat och tidskrävande kommer oftast ifrån otydlighet eller icke värdeskapande uppgifter, så se till att minska bruset i pensionsadministrationen. Det behöver finnas en tydlighet i informationsflödet mellan chefer, HR och administratörer i pensionsfrågan.

– Istället för att befästa att något är svårt bör vi fokusera på lösningar som gör det enkelt, menar Shoka Åhrman och fortsätter:

– Förutom god kommunikation och tydlig ansvarsfördelning är användarvänliga verktyg centrala för att spara tid och minska risken för manuella fel och förseningar.

Se till att den som ska utföra själva pensionsadministrationen har tillgång till enkla digitala tjänster och verktyg. På så vis kan ni skapa förutsättningar för att spara tid och undvika onödiga kostnader.

– Kom också ihåg att lika enkelt som det är för dig som arbetsgivare att ha koll ska det vara för dina anställda. Självklart ska även de ha tillgång till enkla digitala tjänster för att få en bra överblick av sin framtida pension.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?