1515

Deutsche Bank varnar för inflationen: ”Vi sitter på en tidsinställd bomb”

Inflationen har förvandlats till en tidsinställd bomb och Federal Reserve leker med elden i ett spel som kan leda till att vi får räntor på över 5 procent, enligt Deutsche Banks chefsekonom David Folkerts-Landau i en analys på fredagen.

Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt.
Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt.Foto:Alex Kraus

Det rapporterar Handelsblatt.

Faktumet att inflationen är tillbaka efter över 10 år av kräftgång är otvetydigt, men i många läger hörs fortsatt ropen om att pristrycket är temporärt, orsakat av baseffekter som kommer sig av det oregerliga läget under pandemin och därmed övergående.

Deutsche Bank menar dock att denna inställning är farlig och att man nu känner oro för att inflationen gjort en mer beständig come back. Därför vore det oansvarigt att negligera faran från inflation i globalekonomin.

Inflationen kommer bli den avgörande ekonomiska aspekten under detta årtionde och den centrala anledningen bakom det är att ekonomin genomgår sin största förändring på 40 år, menar Deutsche Bank.

”Vi sitter på en tidsinställd bomb”, skriver David Folkerts-Landau, som konstaterar att högre priser på längre sikt kan bli ett ”förgörande” slag i en tid då politiska beslutsfattare står inför den tuffaste ronden på 40 år.

Minskande oro för inflation och ökande statsskulder kommer leda till att riskerna underskattas och att politiker av i dag prioriterar sociala frågor högre än stabila finanser. I förlängningen kan detta scenario leda till att hela samhällen hotas.

”Få minns hur samhällen och ekonomier hotades av hög inflation för 50 år sedan”, skriver Deutsche Bank.

I tillägg till den ultralätta penning- och finanspolitiken spår banken att långsiktiga trender såsom åldrande befolkningar och minskad globalisering kommer bidra till högre inflation. 

Pandemin har bidragit till detta genom att industrier börjat se över sina leverantörskedjor, vilket kommer leda till prisuppgångar inom vissa segment. Åldrande befolkning i kombination med detta innebär att arbetare kan förhandla upp sina löner på grund av brist på lokal kompetens, vilket också driver upp priser.

”Vi känner oro över att de smärtsamma lärdomarna av historiens inflationsepisoder kommer ignoreras av våra centralbanker”, skriver Deutsche Bank, som pekar ut Federal Reserve som den största boven i dramat.

Om centralbankerna till sist tvingas höja räntorna kommer ”limmet” som hållit ihop globalekonomin de senaste 30 åren att släppa. Skuldsatta företag och länder har överlevt med billig tillgång till nya skulder, men det kommer inte fungera på samma sätt med högre räntor som gör lånen dyrare, skriver Deutsche Bank.

Situationen kan också förvärras av det ”sociala trycket” på centralbankerna om att fortsätta hålla räntorna låga, menar banken.

Risken för inflation är dock lägre i Europa än i USA, menar David Folkerts-Landau, där budgetunderskottet är dubbelt så högt som EU-snittet.


Innehåll från NorconsultAnnons

Bygg- och anläggningssektorn vill öka tempot i klimatarbetet

Aktörer från hela bygg- och anläggningssektorns värdekedja har skrivit på en färdplan som ska bidra till att nå Sveriges klimatmål till 2045. Teknik för att nära nog halvera utsläppen till 2030 är redan på plats. Nu uppmanar Norconsult beställare att ställa högre krav i sina upphandlingar så att branschen snabbare kan uppnå klimatkraven och därmed ge Sverige ett försprång.

Enligt det klimatpolitiska rådet minskade utsläppen tillfälligt under 2020, både globalt och i Sverige. Utsläppsminskningen var historiskt stor, omkring 7 %, men samtidigt inte större än vad som krävs varje år fram till nollutsläpp för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Det ger en fingervisning om skalan på den omställning vi står inför.

Om Sverige ska leva upp till målsättningarna i Parisavtalet får vi inte släppa ut mer än cirka 300 miljoner ton koldioxid. Den återstående mängden kallas för koldioxidbudget, en modell för att konkretisera Sveriges kvarvarande ändliga utsläppsutrymme för ett specifikt temperaturmål. Med de senaste årens nationella utsläppsnivåer omkring 50 miljoner ton per år kan kolbudgeten för 1,5-gradersmålet vara förbrukad redan om några år.

Varje ton spelar roll 

– Vi behöver minska våra koldioxidutsläpp med cirka 17 % årligen för att inte spräcka koldioxidbudgeten. I flera branscher är sådana utsläppsminskningar flera år bort. Men vi inom bygg- och anläggning har potential att börja redan i dag. Varje ton spelar roll och ju tidigare vi agerar desto mindre kommer de totala utsläppen att bli, säger Theo Voulgaridis, hållbarhetsstrateg på Norconsult.

Det Norconsult vill se nu är 1: skarpa krav om att klimatpåverkan ska hanteras tidigt i plan- och byggprocessen med mål om att minimera utsläpp ur ett livscykelperspektiv. Utsläppsminskningarna ska också tydligt kopplas till framtagna kolbudgetar på lokal och regional nivå. 2: systematisk uppföljning av klimatkraven, det ska vara lönsamt att minimera utsläppen och kostsamt att inte göra det.

– Vi bör se omställningen som en affärsmöjlighet där svenska företag kan ligga i framkant med en kompetens som ingen kan konkurrera med. Det skapar möjligheter för branschen och Sverige att vara både en klimatförebild och kunna exportera vår kunskap, säger Ljot Strömseng, vd för Norconsult.

Om Norconsult

Norconsult drivs och ägs av specialister inom arkitektur, bygg, energi, industri, infrastruktur, miljö, samhällsplanering, vatten, avlopp och en del annat som får livet att fungera. Tillsammans är vi samhällsbyggare med helhetssyn som tror på kraften i samarbete och kreativitet. Vi är 4600 medarbetare varav 950 sitter i Sverige fördelade på 33 kontor från norr till söder.

Läs mer om Norconsult här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norconsult och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?