1515
Annons

Deutsche Bank varnar för inflationen: ”Vi sitter på en tidsinställd bomb”

Inflationen har förvandlats till en tidsinställd bomb och Federal Reserve leker med elden i ett spel som kan leda till att vi får räntor på över 5 procent, enligt Deutsche Banks chefsekonom David Folkerts-Landau i en analys på fredagen.

Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt.
Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt.Foto:Alex Kraus

Det rapporterar Handelsblatt.

Faktumet att inflationen är tillbaka efter över 10 år av kräftgång är otvetydigt, men i många läger hörs fortsatt ropen om att pristrycket är temporärt, orsakat av baseffekter som kommer sig av det oregerliga läget under pandemin och därmed övergående.

Deutsche Bank menar dock att denna inställning är farlig och att man nu känner oro för att inflationen gjort en mer beständig come back. Därför vore det oansvarigt att negligera faran från inflation i globalekonomin.

Inflationen kommer bli den avgörande ekonomiska aspekten under detta årtionde och den centrala anledningen bakom det är att ekonomin genomgår sin största förändring på 40 år, menar Deutsche Bank.

”Vi sitter på en tidsinställd bomb”, skriver David Folkerts-Landau, som konstaterar att högre priser på längre sikt kan bli ett ”förgörande” slag i en tid då politiska beslutsfattare står inför den tuffaste ronden på 40 år.

Minskande oro för inflation och ökande statsskulder kommer leda till att riskerna underskattas och att politiker av i dag prioriterar sociala frågor högre än stabila finanser. I förlängningen kan detta scenario leda till att hela samhällen hotas.

”Få minns hur samhällen och ekonomier hotades av hög inflation för 50 år sedan”, skriver Deutsche Bank.

I tillägg till den ultralätta penning- och finanspolitiken spår banken att långsiktiga trender såsom åldrande befolkningar och minskad globalisering kommer bidra till högre inflation. 

Pandemin har bidragit till detta genom att industrier börjat se över sina leverantörskedjor, vilket kommer leda till prisuppgångar inom vissa segment. Åldrande befolkning i kombination med detta innebär att arbetare kan förhandla upp sina löner på grund av brist på lokal kompetens, vilket också driver upp priser.

”Vi känner oro över att de smärtsamma lärdomarna av historiens inflationsepisoder kommer ignoreras av våra centralbanker”, skriver Deutsche Bank, som pekar ut Federal Reserve som den största boven i dramat.

Om centralbankerna till sist tvingas höja räntorna kommer ”limmet” som hållit ihop globalekonomin de senaste 30 åren att släppa. Skuldsatta företag och länder har överlevt med billig tillgång till nya skulder, men det kommer inte fungera på samma sätt med högre räntor som gör lånen dyrare, skriver Deutsche Bank.

Situationen kan också förvärras av det ”sociala trycket” på centralbankerna om att fortsätta hålla räntorna låga, menar banken.

Risken för inflation är dock lägre i Europa än i USA, menar David Folkerts-Landau, där budgetunderskottet är dubbelt så högt som EU-snittet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?