1515

Deutsche Bank hyllar Tyskland – men nu vänder coronavinden

För första gången på två månader ökar antalet coronasmittade i Tyskland, som långsamt håller på att öppna efter vårens nedstängning.

Landet har ändå under pandemin lyckats rädda både liv och ekonomin, om än hjälpligt, enligt en färsk analys från Deutsche Bank.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Foto:TT

Den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet rapporterade på torsdagen 555 nya bekräftade fall och 26 dödsfall det senaste dygnet. Därmed bryts en nedgång som började för två månader sedan.

Den tyska siffran läggs bredvid liknande uppgifter från andra länder om fler smittade efter att vårens hårda nedstängning har börjat luckras upp. Det ökar oron för andra våg av smitta.

Storbanken Deutsche Bank berömmer ändå landets strategi.

”Tyskland har klivit fram som otvetydig succéstory under covid19-krisen. Det kommer att bli en modell för att hantera framtida pandemier. Landet har med stor marginal haft det lägsta antalet döda per miljoner invånare av något stort industriland”, skriver Deutsche Bank i sin analys.

Tyskland har enligt banken haft 105 coronadöda per miljon invånare, jämfört med 337 i USA, 609 i Storbritannien och 840 i Belgien. Sverige ligger på 470.

Samtidigt har den tyska ekonomin drabbats mindre än befarat av vårens nedstängning.

Banken ser flera orsaker till framgången:

* Ett är att Tyskland redan den 12 mars, när tre tyskar hade dött av coronaviruset, inskränkte sociala kontakter utanför familjen. Tio dagar stängde Tyskland till stora delar, även om produktion kunde fortsätta.

* Ett annat skäl är ett väl utbyggd hälsosystem som klarade intensivvård oc höll nere andelen döda. Samtidigt hejdade omfattande testning smittan tidigt.

* Ett tredje skäl är den federala strukturen. Tidigt drabbade delstater som Bayern och Nordrhein-Westfalen kunde snabbt stänga ned, medan andra kunde vänta. Fortfarande är smittan sju gånger mer spridd i sydtyska Bayern än i Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjökusten.

* Tidigare sparsamhet har gjort att den tyska regeringen har kunnat lägga fram industrivärldens mest omfattande stödåtgärder på totalt 1900 miljarder euro eller 55 procent av BNP, följt av ett cykliskt stödprogram på ytterligare 130 miljarder euro.

”Ändå kommer Tysklands skuld ligga kvar på omkring 80 procent av BNP”, skriver Deutsche Bank.

* Ett finmaskigt socialt nät och långsiktigt arbetande företag med god kontakt till fackföreningarna har ökat tilltron till system som kortarbete och hejdat avskedanden.

”På grund av dessa faktorer förväntar vi oss att Tysklands recession under 2020 blir mindre svår än i många andra industriländer”, skriver Deutsche Bank.

Analysen fick stöd i onsdagens prognos från samarbetsorganisationen OECD.

Om det bara blir en första våg av coronasmitta väntas Tysklands BNP falla med 6,6 procent i år. Det är ungefär som Sverige, som har hållit betydligt mer öppet under våren - och haft betydligt fler coronadöda.

Blir det en andra våg väntas Tysklands BNP falla med 8,8 procent i år.

För de hårt drabbade länderna Italien, Frankrike samt Storbritannien, där smittotalen fortfarande är höga, ser OECD nedgångar på ungefär 11,5 respektive 14 procent för årets BNP.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?