Deutsche Bank: 2018 blir utmanande för Nordea

Baserat på hur Nordea avslutade 2017 så kan även 2018 komma att bli ett utmanande år för banken.

Det skriver Deutsche Bank i en snabbkommentar efter den nordiska storbankens bokslut.

"Det fjärde kvartalet ser svagt ut i termer av intäktsgenerering", framhåller Deutsche Bank.

Även om det är vissa bolagsspecifika anledningar bakom Nordea NDA SE -2,37% Dagens utveckling s svaga avslutning på 2017 indikerar bankens bokslut att "förhållandena generellt inom Norden varit utmanande". Deutsche Bank kallar därför bokslutet från Nordea som en negativ indikation inför att de övriga storbankerna i regionen ska rapportera.

RBC påpekar i en snabbkommentar att kapitalet och utdelningen var två av få positiva delar i Nordeas bokslut. Direktavkastningen är 6,6 procent och den starka kapitalnivån ger Nordea möjligheter att hålla höga utdelningsnivåer.

"Även om vi fortsätter att se att ett starkt kapital och utdelning som stödjande för långsiktig överprestering ser vi en motvind på 'baksidan av kuvertet' om cirka 5 procent för resultatet före skatt under helåret 2018 ifall vi använder oss av det fjärde kvartalets årstakt", skriver RBC.

Morgan Stanley är inne på samma bana och anser att Nordeas svaga intäkter för det fjärde kvartalet indikerar nedjusteringar i medelstora ensiffriga tal.

"Geografierna utanför Sverige såg alla viss marginalpress inom privatkundsbanken och räntenettot påverkades även av volympåverkan till följd av flyttbeslutet (ingen volymtillväxt sekventiellt)", skriver investmentbanken.

Credit Suisse mäklardesk bedömer att Nordea ska handlas ned 2-3 procent i spåren av bokslutet och att DNB rör sig ned runt 1 procent. Mäklardesken på Main First bedömer att Nordeas kursnedgång blir omkring 2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?