Annons

Detta har hänt: Penningtvättskandalen på Danske Bank

Onsdagens presentation av den egna utredningen och besked om vd-sorti i Danske Bank kommer som den senaste händelsen i en penningtvätthärva som undan för undan har rullats upp i offentlighetens ljus och fått aktien på fall. 

Detta är vad som hittills har rapporterats i ärendet.

Foto:Stian Lysberg Solum/TT

2007: Danske Bank köper Sampo Bank av finländska Sampo för 30 miljarder danska kronor. I köpet ingår en estnisk enhet som enligt vad Danske Bank säger tio år senare, när oegentligheter har börjat komma i dagen, får verka som en oberoende enhet med egna system.

2014: Banken varnas för problem i Estland i en internrevision. Anställda påstås ha hjälpt kunder att dölja transaktioner för myndigheter.

2015: Danske Bank stänger sin filial i Tallinn för icke-estniska kunder.

20 mars 2017: Danska tidningen Berlingske Business rapporterar att Nordea och Danske Bank finns med i en internationell penningtvätthärva som omfattar mer än 7 miljarder danska kronor, fördelade på 1.700 transaktioner under 2011-2014. Pengarna ska ha förts in i EU från Ryssland, och bakom de misstänkta summorna finns såväl Vladimir Putins familj som Rysslands underrättelsetjänst och den azerbajdzjanska diktaturen.

22 september 2017: Danske Bank meddelar att man utökade en pågående utredning om brister i rutinerna för att förhindra penningtvätt under åren 2017-2015.

11 oktober 2017: Danske Bank stäms i fransk domstol för misstänkt penningtvätt i Danske Bank Estland under 2008-2011. Bankens chefsjurist säger att det handlar om transaktioner på cirka 15 miljoner euro i en sedermera nedstängd portfölj.

5 april 2018: Danske Banks chef för "Business Banking" sedan 2012, Lars Mørch, avgår. I ansvarsområdet ingår enheterna för "International Banking" och Baltikum.

Maj 2018: Danska finansinspektionen FSA ålägger Danske Bank att öka sin kapitalbas med minst 5 miljarder danska kronor som skydd mot framtida förluster till följd av penningtvätten. Myndigheten säger å ena sidan att den höga avkastningen i affärerna - över 400 procent - borde ha utgjort en varningsflagga. Å andra sidan anses bevisen för att fel ska ha begåtts för svaga för att en brottsutredning ska vara befogad.

3 juli 2018: Bill Browder, fondförvaltare och människorättsaktivist, uppger i en Bloombergintervju att Danske Banks estniska verksamhet har använts för att tvätta upp till 8,3 miljarder dollar.

11 juli 2018: Danske Banks chef för regelefterlevnad avgår. Analytiker uppskattar enligt en Bloombergenkät att Danske Banks brister i sitt arbete mot penningtvätt kan rendera böter på 670 miljoner dollar i USA. Siffran är ett genomsnitt av värden som spänner mellan 315 miljoner till 4,7 miljarder dollar.

18 juli 2018: I sin halvårsrapport meddelar Danske Bank att man skänker sina vinster från penningtvätten i Estland till arbete mot sådant. Beloppet är inte fastställt men uppskattas – och fastställs sedermera – till 1,5 miljarder danska kronor.

6 augusti 2018: Danska ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning om misstänkt brott mot penningtvättslagen i Danske Banks estniska filial.

4 september 2018: Financial Times förhandsrapporterar från den utredning som är på väg att presenteras i september, och nämner summan 30 miljarder dollar därifrån: så mycket ska ha tvättats åt ryska och exsovjetiska kunder bara under 2013. Summan pressar Danske Banks kurs med drygt 6 procent.

6 september 2018: Bill Browder säger i en Di-intervju att härvan förmodligen är en av historiens största penningtvättskandaler, och betecknar det faktum att bankens vd Thomas Borgen varken sparkats eller åtalats som obegripligt. Detsamma gäller enligt finansmannen bristen på ansvarsutkrävande riktat mot styrelsen, och de danska myndigheterna kallas "spektakulärt oaktsamma".

14 september 2018: USA:s justitiedepartement och finansinspektion rapporteras ha inlett undersökningar om den misstänkta penningtvätten. Som jämförelse kan nämnas att Deutsche Bank i en uppgörelse 2017 tvingades betala cirka 6 miljarder kronor i en uppgörelse med brittiska och amerikanska myndigheter.

18 september 2018: Wall Street Journal rapporterar, baserat på ett offentliggjort internmail inifrån Danske Bank, att banken redan våren 2013 kände till att Tallinnfilialen befattade sig med för penningtvätt misstänkta kunder.

19 september 2018: Thomas Borgen, vd, avgår i samband med att Danske Bank presenterar en extern utredning om penningtvätthärvan. Han har visserligen levt upp till sina juridiska skyldigheter enligt utredningen, men anser det ändå vara bäst för alla parter om han avgår. Någon efterträdare är ännu inte utsedd.

Summan som enligt utredningen ska ha slussats genom Danskes estniska filial från icke-ester uppgår till 200 miljarder dollar och härrör från 15.000 kunder (ca 120 Mkr per person). Av 6.200 analyserade transaktioner har en "kraftig majoritet" befunnits vara misstänkta.

Aktien backar mer än 5 procent på onsdagsförmiddagen och är därmed ned drygt 31 procent sedan årsskiftet. 

Källor: Nyhetsbyrån Direkt, Bloomberg, Berlingske Business, Financial Times, Wall Street Journal, TT, Dagens industri.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SkistarAnnons

Mer tid för skidåkning när vinterorterna digitaliseras

Stefan Sjöstrand är vd på SkiStar.
Stefan Sjöstrand är vd på SkiStar.

Skidsäsongen står i startboxen och nya digitala lösningar är på väg ut i pisten. 

– Inför vintern har vi lagt stort fokus på att skapa trygghet för våra gäster genom att lansera smarta digitala upplevelser, säger Stefan Sjöstrand vd på SkiStar.

Fler digitala nyheter här 

Stundande vinter är ny och annorlunda på många sätt. Tack vare spännande digitala lösningar som underlättar för gästen, ett förbättrat av- och ombokningsskydd och många nya moderna boenden vill skidföretaget SkiStar visa på styrkan och glädjen i att välja en semester i vitt.

Digitaliseringen har blivit ett självklart, naturligt inslag både i resebranschen och skidbackarna. 2019 utsågs skistar.com till Sveriges bästa sajt och inför kommande säsong kommer SkiStar-appen att bli ännu mer användbar i pisten. 

SkiPass i appen

Åksugna gäster kan numera ladda ner sitt SkiPass direkt i SkiStars app, och får på så sätt mer tid över för både mer skidåkning och avkoppling. Inför vintern erbjuder även en del destinationer boenden med digital incheckning i appen eller möjligheten att hämta nycklar i digitala incheckningsboxar. På så sätt behöver gästerna inte köa i receptionen, och mer viktigare än någonsin minimeras den fysiska kontakten. 

Trygg om- och avbokning

Men lika viktig för familjen är planeringen före skidresan. SkiStar är störst inom alpin fjällturism i Skandinavien, där man driver fem etablerade skidanläggningar i Sverige och Norge. Nu lanserar skidkoncernen ett förbättrat skydd vid förbokning av boende, vilket innebär fritt av- och ombokningsskydd fram till 21 dagar före ankomst. Vid sjukdom och uppvisande av läkarintyg gäller skydd fram till ankomst. 

Det händer i Sälen i vinter

Sälen är Skandinaviens familjedestination nummer ett. I vinter satsar Sälen på fler moderna boenden i anslutning till skidbackarna och restaurangkoncept i Hundfjället utvecklas. Bland annat öppnar Solbacken Apartments i Tandådalen, Timmerby Village i Lindvallen – och på Sälfjällstorget öppnar Hotell Viktors med 19 exklusiva rum och sviter. 

Vemdalen är ett riktigt vinterparadis.
Vemdalen är ett riktigt vinterparadis.

Vinter i Vemdalen

I vinteridyllen Vemdalen tjuvstartade Nya Hotell Klövsjöfäll redan i somras. Många har längtat länge efter att den småskaliga hantverksbyn Klövsjö ska få ett riktigt skidhotell, med spa, jämtländsk crossovermeny i restaurangen och spanarvänlig panoramavy. 

– Inför vintern har vi lagt stort fokus på att skapa trygghet för våra gäster genom att lansera smarta digitala upplevelser, stärka vår snöproduktion och förbättra gästens skydd vid bokning. Våra allra yngsta gäster barnen får en hel del uppskattade förbättringar i våra barnområden och Valle lanserar nytt spel i appen. Utveckling av moderna och högklassiga boenden fortsätter på alla våra skidorter där det både byggs lägenheter, stugor och hotell, summerar Stefan Sjöstrand, vd på SkiStar.

I Åre förstärks snöproduktionen.
I Åre förstärks snöproduktionen.

Åre får tillskott på aktiviteter och boenden. Välkända JumpYard, en aktivitetshall för hela familjen, flyttar in i Åre. I skidområdet förstärks snöproduktionen och boendeutbudet växer. Tågavgångarna från Malmö utökas under jul- och nyårshelgen för att möta den ökade efterfrågan. 

På Norges största skidort Trysil och näst största, Hemsedal, stärks skidupplevelsen i vinter. Dessutom fortsätter utvecklingen av toppmoderna boenden, upplevelsen för barnfamiljen blir ännu bättre – och matutbudet växer. 

Mer om vinterns alla nyheter på skidorterna 

Detta är SkiStar: 

SkiStar äger och driver Skandinaviens fem största alpina skidanläggningar: Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St Johann in Tirol i Österrike och Hammarbybacken i Stockholm. SkiStars vision är att skapa minnesvärda fjällupplevelser som den ledande operatören av europeiska alpindestinationer.

Mer från Skistar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skistar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?