1515
Annons

Olaf Scholz: ”Putin får inte vinna”

”Vårt mål är kristallklart. Putin får inte vinna. Och jag är säker på att han inte gör det.”

Det sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på toppmötet i Davos, och välkomnade Finland och Sverige in i Nato med öppna armar.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på toppmötet i Davos.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på toppmötet i Davos.Foto:Markus Schreiber

Genom att invadera Ukraina försöker Rysslands president Vladimir Putin ta alla tillbaka till en tidsålder av imperialism, en tid då krig var ett vanligt förekommande politiskt instrument. 

Det sa Olaf Scholz när han avslutningstalade inför en nästintill fullsatt kongresshall i Davos.

Sannolikheten för att Ryssland tar hela Ukraina ter sig nu mindre sannolikt än vad det gjorde i början av kriget, och det är tack vare de ukrainska styrkorna och internationellt stöd, enligt förbundskanslern. 

”Vi har infört sanktioner som är tuffare än några sanktioner tidigare. En sak är klar: Putin kommer bara att förhandla när han inser att han inte kan bryta ned det ukrainska försvaret”, sa han. 

Han sa att Tyskland nu skickar tunga vapen till Ukraina, men bemötte inte den ukrainska utrikesministern Dmytro Kulebas kritik om att ”vissa länder dragit fötterna efter sig när det gällde beslut att ge Ukraina vapen”, med tydlig riktning mot Tyskland. 

”Låt mig vara diplomat i alla fall här. Men så mycket kan jag säga att det går mycket snabbare för en ukrainsk soldat att lära sig använda ett utländskt vapen, än det tar för de politiska processerna som föregår beslut att skicka dem”, sa han i Davos. 

Dmytro Kuleba var dock tydlig med vad som stod högst på hans önskelista. 

”Vi är tacksamma för alla tunga vapen som de kan skicka till oss. Vi förstår att det är svårare för Tyskland än för andra, så vi är strategiskt uthålliga. Vår dröm är Leopardtanks, men det är inte så sannolikt”, sa han. 

Dmytro Kuleba var också mycket kritisk till att Nato, som han beskrev det, står vid sidlinjen. Olaf Scholz betonade vikten av att Nato inte gör mer än alliansen gör. 

”Vi kommer inte att göra något som innebär att Nato tar del av kriget”, sa han, och redogjorde för beslutet att modernisera och stärka det tyska försvaret till en kostnad på 100 miljarder euro, vilket tar försvarsinvesteringarna till de riktlinjer som Nato har.

”Det är ett besked till våra allierade: Ni kan lita på Tyskland”, sa han. 

De tyska politikerna har i Davos fått upprepad kritik för att man tillåt sig bli så totalt beroende av rysk olja och gas.

”Vi ska sluta använda rysk olja i slutet av året och jobbar hårt för att slut vårt beroende av rysk gas”, sa Olaf Scholz. 

Det kommer att få konsekvenser för den tyska, och den europeiska ekonomin, och inte minst näringslivet, sa han. Men den tyska industrin inte ska behöva bära dessa bördor ensamt, lovade han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?