1515
Annons

Detaljhandelns kris smittar fastighetsbolagen

Coronavirusets utbrott har slagit hårt mot fastighetsbolagen och frågan är hur pass mycket krisen i resten av ekonomin smittar av sig på sektorn.

”Det är knappast osannolikt att klädbolag och liknande går ihop och kräver hyror som är väsentligt lägre än den nuvarande nivån”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden.

Kampen mot coronaviruset har dominerat nyhetsflödet under den gångna veckan och så även på börsen där index bjudit på dramatiska rörelser.

”Jag har varit med om några kriser: svenska fastighetskraschen i början 1990-talet, it-kraschen vid millennieskiftet och finanskrisen 2008 och det här är något annat”, säger Di:s analytiker Ulf Petersson i veckans Analyspodden.

Han pekar på att de kriserna hade ekonomin utgångspunkt. Nu är det i stället en hälsokris som ger förlamande effekter för både finansmarknaderna och realekonomin.

”Vi har klämt in ett marknadsförlopp som normalt sett brukar ta år och klarat av det på ett par veckor”, säger Di:s Johan Wendel angående att börsen nu har prisat in en recession.

En av de hårdast drabbade sektorerna på börsen är fastighetssektorn som tidigare har krossat index år efter år. Hittills i år har dock Carnegies fastighetsindex gått sämre än breda OMXSPI.

”Fastighetsbolagen har i allt större utsträckning använt sig av olika typer av olika obligationslösningar till väldigt förmånliga villkor”, säger Ulf Petersson och pekar på att mindre fastighetsbolag nu stött på finansieringssvårigheter .

Dessutom kan krisen för detaljhandeln ge konsekvenser även för fastighetsbolagen som hyr ut butikslokalerna till bolagen som nu krisar.

”Det är knappast osannolikt att klädbolag och liknande går ihop och kräver en omsättningsbaserad hyra som är väsentligt lägre än den nuvarande”, säger Johan Wendel.

 


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?