Annons

Detaljhandelns kris smittar fastighetsbolagen

Coronavirusets utbrott har slagit hårt mot fastighetsbolagen och frågan är hur pass mycket krisen i resten av ekonomin smittar av sig på sektorn.

”Det är knappast osannolikt att klädbolag och liknande går ihop och kräver hyror som är väsentligt lägre än den nuvarande nivån”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden.

Kampen mot coronaviruset har dominerat nyhetsflödet under den gångna veckan och så även på börsen där index bjudit på dramatiska rörelser.

”Jag har varit med om några kriser: svenska fastighetskraschen i början 1990-talet, it-kraschen vid millennieskiftet och finanskrisen 2008 och det här är något annat”, säger Di:s analytiker Ulf Petersson i veckans Analyspodden.

Han pekar på att de kriserna hade ekonomin utgångspunkt. Nu är det i stället en hälsokris som ger förlamande effekter för både finansmarknaderna och realekonomin.

”Vi har klämt in ett marknadsförlopp som normalt sett brukar ta år och klarat av det på ett par veckor”, säger Di:s Johan Wendel angående att börsen nu har prisat in en recession.

En av de hårdast drabbade sektorerna på börsen är fastighetssektorn som tidigare har krossat index år efter år. Hittills i år har dock Carnegies fastighetsindex gått sämre än breda OMXSPI.

”Fastighetsbolagen har i allt större utsträckning använt sig av olika typer av olika obligationslösningar till väldigt förmånliga villkor”, säger Ulf Petersson och pekar på att mindre fastighetsbolag nu stött på finansieringssvårigheter .

Dessutom kan krisen för detaljhandeln ge konsekvenser även för fastighetsbolagen som hyr ut butikslokalerna till bolagen som nu krisar.

”Det är knappast osannolikt att klädbolag och liknande går ihop och kräver en omsättningsbaserad hyra som är väsentligt lägre än den nuvarande”, säger Johan Wendel.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?