1515
Annons

Detaljhandeln i USA lyfte i april

Detaljhandelns försäljning i USA steg 0,4 procent i april, jämfört med månaden före.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,6 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning.

 

För detaljhandeln exklusive bilar steg försäljningen 0,3 procent. Analytikerna hade väntat en ökning med 0,5 procent.

Exklusive bensin steg detaljhandelns försäljning med 0,4 procent. Exklusive både bilar och bensin steg försäljningen 0,3 procent, här väntades en uppgång med 0,4 procent.

Försäljningen vid bensinstationer steg 0,2 procent i april jämfört med månaden före.

I mars steg detaljhandelsförsäljningen med reviderade 0,1 procent (-0,2). Exklusive bilar steg försäljningen 0,3 procent (0,0).

Siffrorna från handelsdepartementet är i löpande priser och därmed inte korrigerade för inflation.

 

Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Experter: Prisrekorden haglar – så ska du göra med ditt elavtal

Prisrekorden duggar tätt på elmarknaden samtidigt som det är historiskt dyrt att som konsument binda sitt elpris. Det gör valet mellan ett rörligt, fast eller timbaserat elavtal svårt. 

Di har talat med två experter som reder ut hur du ska göra med ditt avtal inför vintern som spås bjuda på nya prisrekord.

Foto:TT

Oron är just nu hög inför den kommande vinterns elräkningar. Det märks inte minst på de många förfrågningar som elrådgivarna just nu får ta emot. Men sällan, om någonsin, har det varit så dyrt att försäkra sig mot extrema pristoppar som just nu. 

”Genom åren har det varit enstaka timmar eller dagar där elpriset varit väldigt dyrt, men ska du binda ditt elpris en längre tid så är den här prisbilden nog ganska unik”, konstaterar Ann-Catrin Dahlbom som är partneransvarig på prisjämförelsesajten Elskling. 

Ann-Catrin Dahlbom, partneransvarig på Elskling.
Ann-Catrin Dahlbom, partneransvarig på Elskling.Foto:Press

En snabb sökning på jämförelsesajten ger vid handen att ett ettårigt avtal i de dyraste prisområdena i söder just nu går på runt 3,50 kronor per kilowattimme. Huruvida det är en bra eller dålig affär är dock omöjligt att säga. 

Anledningen till att det är så dyrt att binda elpriset just nu är att det är så svårt för elbolagen att förutse priset. Det man betalar för är att bli av med risken, som i stället elbolaget tar över. 

”Ettårsavtalen är otroligt höga, men tecknar man på tre år eller längre är det i alla fall lite lägre”, säger Ann-Catrin Dahlbom. 

Eftersom många bolag helt slutat med att erbjuda fasta elavtal, just på grund av den ekonomiska risken, minskar dessutom konkurrensen mellan de bolag som har kvar avtalstypen. 

Ett rörligt avtal kan enligt Ann-Catrin Dahlbom löna sig, förutsatt att man klarar smällen det innebär med ett riktigt högt elpris på kanske uppemot 4 kronor under de månader som förbrukningen är som högst. Oavsett vad man väljer bör man ha koll på när gällande avtal löper ut samt på sin elanvändning. 

När det kommer till rörligt pris finns det numera två varianter att välja på. Traditionellt sett har ett rörligt pris inneburit att man varje månad betalar snittpriset för elen under den månaden. Numera kan man dock teckna så kallade timavtal för att spara pengar genom att styra sin elförbrukning till de tider då elen är billig. 

”Det har blivit vanligare. Dels för att fler säljer den typen av abonnemang, dels för att det kommer smarta uppfinningar som möjliggör att du kan styra din elanvändning mot elpriset”, säger Ann-Catrin Dahlbom. 

Avtalsformen är dock inte för alla. Det krävs att man är beredd att engagera och hålla koll på hur priset rör sig för att få ned sin elkostnad. Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen, påpekar att den som tecknar timpris och inte anpassar sin förbrukning definitivt kan få en högre elräkning jämfört med att välja rörligt. 

”Följer man normalkonsumtionen tar man ut sin el när det är som dyrast, och då kommer det att kosta som mest. Mer än om man hade haft ett traditionellt rörligt avtal.”

Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen.
Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen.Foto:Press

I stället lämpar sig timavtalen för de kunder som har möjlighet att styra sin förbrukning till billiga timmar, till exempel genom att stänga av värmen i huset under de dyraste timmarna eller genom att ladda bilen på natten.

Generellt tycker han att man bör utgå ifrån sin egen situation och de förutsättningar man har. 

”Även om det är väldigt dyra fasta avtal i dagsläget kan det ändå vara så att man värderar säkerheten i att veta vad priset blir, även om det är högt.”

Energimarknadsinspektionen har noterat den höga volatiliteten och även om myndigheten inte har som uppgift att ta fram prognoser tror man liksom en del andra bedömare att priserna i vinter kommer att vara höga. Osäkerheten i resten av Europa påverkar i stor grad. 

”Vad man ska välja för avtal handlar mycket om förbrukning. Historiskt sett har det varit billigare med rörligt, och det är inbyggt i systemet. Men de som tecknade fast pris för ett år sedan sitter ju i en ganska bra situation just nu.”

Terminspriserna kan ge viss ledning om vart priserna är på väg, men ska inte ses som en prognos. De speglar snarare kostnaderna aktörerna på elmarknaden har för att prissäkra. I förra veckan låg terminspriset för kvartal 4 på 264,20 euro per megawattimme enligt Energimarknadsinspektionens senaste veckobrev. 

Thomas Björkström, vd på Energimarknadsbyrån, rekommenderar ett avtal som man är bekväm med och som passar hushållsekonomin. Han tycker att man får vara beredd på att priserna kan stiga ytterligare. 

”Att förbruka så lite el som möjligt har aldrig varit så viktigt som nu”, säger han och konstaterar att det fortfarande är vanligt att konsumenter hör av sig till vägledningen med frågor om att binda elpriset.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera