Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Det skånska nyföretagandet pekar uppåt

Trots pandemin vågar allt fler starta eget och hittills i år har Skåne fått 10 procent fler nya företag, framför allt inom frisör- och hälsobranschen. Samtidigt har den allra största ökning av antalet nyföretag skett i Blekinge, Kronobergs och Västerbottens län, visar ny statistik.

Foto:Amanda Lindgren

Under årets första nio månader startades nära 57.000 nya företag i Sverige, vilket är en ökning med åtta procent jämfört med samma period föregående år. Siffran är den högsta sedan 2011, enligt statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

Undersökningen visar att nyföretagandet ökar i 19 av 21 län. Blekinge sticker ut med 17 procent högre registreringar jämfört med samma period föregående år, följt av Kronoberg och Västerbotten där båda har en uppgång med 16 procent.

De enda länen som backar är Norrbotten och Västmanland där det startades en respektive två procent färre nya företag än under motsvarande period i fjol.

Visma pekar också på att de branscher som berikats med flest nya företag i hela landet är pr- och kommunikation, följt av reklam- och marknadsundersökningar, handel, restaurang samt transport.

”Under pandemin förra året var det många som fick en förändring i arbetslivet och då har valt att testa sina idéer i egna företag. Sedan är det fler nya företag som har startats än företag som har gått omkull. Det är alltså inte konkurser som är huvudförklaringen till att det startas många nya företag, utan snarare att man hittar nya nischer inom sitt kompetensområde”, säger Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs, till HD och Sydsvenskan.

I Skåne startades 7.606 nya företag under de gångna nio månaderna – en ökning med tio procent procent vilket ger en placering i det övre skiktet av länstabellen. Bland storstadsregionerna har dock Västra Götaland haft den vassaste utvecklingen, upp 13 procent, medan Stockholms län visar en mer modest ökning med fem procent fler nya företag.

Samtidigt är branschfördelningen i Skåne något annorlunda jämfört med hela riket. Av samtliga nystartade företag hamnar frisör- och hälsorelaterade näringsgrenar i topp följt av fastighetsförvaltning. Först därefter kommer företagsbildningar inom restaurang- och barverksamheter, och längre ner även pr- och kommunikation samt mediaproduktion.

Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera