1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Det skånska nyföretagandet pekar uppåt

Trots pandemin vågar allt fler starta eget och hittills i år har Skåne fått 10 procent fler nya företag, framför allt inom frisör- och hälsobranschen. Samtidigt har den allra största ökning av antalet nyföretag skett i Blekinge, Kronobergs och Västerbottens län, visar ny statistik.

Foto:Amanda Lindgren

Under årets första nio månader startades nära 57.000 nya företag i Sverige, vilket är en ökning med åtta procent jämfört med samma period föregående år. Siffran är den högsta sedan 2011, enligt statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

Undersökningen visar att nyföretagandet ökar i 19 av 21 län. Blekinge sticker ut med 17 procent högre registreringar jämfört med samma period föregående år, följt av Kronoberg och Västerbotten där båda har en uppgång med 16 procent.

De enda länen som backar är Norrbotten och Västmanland där det startades en respektive två procent färre nya företag än under motsvarande period i fjol.

Visma pekar också på att de branscher som berikats med flest nya företag i hela landet är pr- och kommunikation, följt av reklam- och marknadsundersökningar, handel, restaurang samt transport.

”Under pandemin förra året var det många som fick en förändring i arbetslivet och då har valt att testa sina idéer i egna företag. Sedan är det fler nya företag som har startats än företag som har gått omkull. Det är alltså inte konkurser som är huvudförklaringen till att det startas många nya företag, utan snarare att man hittar nya nischer inom sitt kompetensområde”, säger Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs, till HD och Sydsvenskan.

I Skåne startades 7.606 nya företag under de gångna nio månaderna – en ökning med tio procent procent vilket ger en placering i det övre skiktet av länstabellen. Bland storstadsregionerna har dock Västra Götaland haft den vassaste utvecklingen, upp 13 procent, medan Stockholms län visar en mer modest ökning med fem procent fler nya företag.

Samtidigt är branschfördelningen i Skåne något annorlunda jämfört med hela riket. Av samtliga nystartade företag hamnar frisör- och hälsorelaterade näringsgrenar i topp följt av fastighetsförvaltning. Först därefter kommer företagsbildningar inom restaurang- och barverksamheter, och längre ner även pr- och kommunikation samt mediaproduktion.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?