1515
Annons

Det ska du tänka på innan du köper hund

Att skaffa hund är förknippat med mycket glädje – men även stora utgifter.

Inför årets hundmässa tipsar Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben om vad du ska tänka på innan du slår till.

Bild:Colourbox

I helgen tar hundar i alla dess former, raser och storlekar över Stockholmsmässan i Älvsjö. Det har blivit dags för den årliga Hundmässan, som av tradition äger rum i december varje år. Där kan den hundintresserade prata med uppfödare, kolla på utställningar eller helt enkelt klappa hundar.

Mässan har genom åren haft många olika namn och skepnader men har funnits i någon form sedan slutet av 1800-talet. I början vart tredje år, sedan vartannat år för att sedan 1983 arrangeras varje år. Undantaget var 1918 då den ställdes in som en konsekvens av första världskriget.

Men hunden har under betydligt fler år varit människans ständiga följeslagare. Exakt när hundens domesticeringsprocess började är inte säkerställt men arkeologiska fynd av tamhund sträcker sig så långt tillbaka som cirka 10.000 före Kristus.

Hursomhelst, i dag är hunden där när du vaknar, den väntar på dig när du kommer hem och den är alltid glad över att se dig. Att hundar är närmast besynnerligt lojala är ett välkänt faktum och att skaffa sig en hund är att skaffa sig en vän för livet – deras i alla fall.

Enligt Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben, är det vanligaste misstaget vid hundköp att man köper med hjärtat.

"Man faller för en söt valp men när den mäter en meter i mankhöjd och tar jättestor plats och kanske man känner att det inte var vad man ville ha. Det finns massor att läsa, så köp med kunskap."

En annan del när det kommer till hundar är ekonomi. I Kina blev en tibetansk mastiff världskänd för några år sedan då den på auktion inbringade 2 miljoner dollar, motsvarande nästan 16 miljoner kronor. Då påstods den vara världens dyraste hund.

När hundsajten The Dog Digest rankade 2017 års dyraste hundar beräknade den att en tibetansk mastiff kostar cirka 60.000 svenska kronor. Med det hamnade rasen endast på en tredje plats. Toppade listan gjorde den lilla tofsiga hundrasen Löwchen, som på grund av dess sällsynthet kan kosta närmare 80.000 kronor.

Den som inte är sugen på att lägga så mycket pengar kan pusta ut – genomsnittspriset på en hund i Sverige är betydligt lägre än så, enligt Svenska kennelklubben cirka 13.000 kronor.

Därefter tillkommer försäkringar, vaccination och tillbehör. Ska man gå med hunden på valpkurs – vilket rekommenderas – eller gå med i någon av Sveriges hundklubbar kostar det ytterligare några tusenlappar.

Den sammanlagda kostnaden under hundens första levnadsår är närmare 20.000 kronor.

Beroende på den egna budgeten kostar en hund därefter minst 7.000 kronor per år. Då är försäkring och foder den största kostnaden.

I dag finns en rad alternativ vad gäller hundfoder och tillbehör. Hans Rosenberg hävdar att det absolut inte är nödvändigt att köpa det allra dyraste som marknaden har att erbjuda.

"Hunden ska få en bra kost, precis som vi människor. Men oavsett om man går på Operakällaren eller äter på en enklare restaurang kan man få i sig den mängd mat och den näring man behöver. De flesta hundar lever ett vanligt familjeliv med promenader i skogen, och då klarar den sig mycket väl på ett valfritt foder."

Enligt Svenska Kennelklubben har det varken blivit vanligare eller ovanligare att skaffa hund. Siffrorna är relativt stabila år för år. Däremot har vårt förhållande till hunden förändrats. Distinktionen mellan husdjur och familjemedlem har blivit otydligare.

"Nu är hunden en familjemedlem medan den förr i tiden var ett husdjur. Det innebär att vi även har fått ett större utbud för att skämma bort våra nya familjemedlemmar. Det finns en mängd olika vattenskålar, hundsängar och koppel i dag", säger Hans Rosenberg.

Kanske är det faktum att vi tenderar att se hunden som en familjemedlem en bidragande anledning till att det har blivit allt vanligare med diverse hundtillbehör. Många av dem är skapade för människans skull snarare än för hundens.

Eller vad sägs om: hundöl, hundte, hundnagellack, hundparfym och hundväska. Vill man spendera riktigt mycket pengar finns det även hundsängar för tiotusentals kronor.

Att skaffa en hund är ett stort beslut som kräver noga övervägande. Men den viktigaste faktorn, menar Hans Rosenberg, är tidsfaktorn.

"Du får hem en valp på åtta veckor som ska uppfostras, bli rumsren och din följeslagare i tio tolv år framåt. Då vill du inte misslyckas med grunden. Därför måste du lägga ned din själ och ta hand om djuret på bästa sätt."


Risk att Klarnas värde kollapsar – farligt läge för Siemiatkowski

En sjunkande värdering i kombination med ett stort kapitalbehov har blivit en giftig cocktail för förlusttyngda bolag som Klarna. I rådande läge blir det en tuff utmaning för vd Sebastian Siemiatkowski att ta in pengar till en värdering på 300 miljarder kronor.

Frågan är om det nyligen aviserade sparpaketet där 10 procent av personalstyrkan, cirka 700 personer, måste lämna Klarna räcker för att lugna investerarna.

Sebastian Siemiatkowski.
Sebastian Siemiatkowski.Foto:Jack Mikrut

Vi kan bli lönsamma om vi vill, men vi prioriterar tillväxt. Det är ett budskap som många bolag har levererat de senaste åren. 

Efter värderingsslakten i techsektorn i allmänhet, och olönsamma bolag i synnerhet, vill investerarna nu se bevis på detta. För många bolag kommer det att bli svårt. Att göra en helomvändning mot lönsamhet kräver en annan företagskultur jämfört med en ”gasen i botten-filosofi”, och i flera fall lär det krävas såväl ledningsförändringar som personaluppsägningar. 

Ett av de mest intressanta bolagen att följa på detta tema är Klarna. Efter en makalös expansion nådde betaljätten en värdering på hela 390 miljarder kronor i fjol – högre än svenska storbanker som bedrivit verksamhet i hundratals år och i nivå med jätten Nordea.

Men tillväxten har kommit till ett högt pris. Som Di skrev i tisdags hade Klarna under perioden 2019–2021 kostnader – inklusive kreditförluster – på totalt 40,2 miljarder kronor men intäkter på endast 31,1 miljarder kronor. 

Det var dessutom år med bra ekonomiska förhållanden i världen. När Klarna nu enligt uppgift är ute och äskar pengar igen ser världen och bolagsvärderingarna helt annorlunda ut. 

Enligt medieuppgifter väntas värderingen sjunka med nära en tredjedel till cirka 300 miljarder i den nya rundan, där Klarna väntas ta in runt 10 miljarder kronor.

Om det stannar på 300 miljarder kronor får man dock se det som ett styrketecken från Klarna. Givet bolagets ekonomiska situation och hur konkurrenterna går skulle det lika gärna kunna bli 200 miljarder.

Den rutinerade investeraren Tommy Jacobson uppgav i Di TV i veckan att han anser att det är omöjligt att räkna på ett bolag som Klarna där förlusterna fortsätter öka. 

”Om det är värt 100 eller 400 miljarder har jag ingen aning om”, sa han. 

En av Klarnas största konkurrenter på den amerikanska marknaden, Affirm, har exempelvis rasat med 79 procent på New York-börsen i år. Betalbolaget Block (tidigare Square), som i fjol köpte Klarna-konkurrenten Afterpay för 250 miljarder kronor, har i sin tur tappat 54 procent och Paypal är ner 58 procent i år.

Klarna måste nu övertyga investerarna om att affärsmodellen fungerar i tuffare tider och att det finns en tydlig väg mot minskade förluster och i förlängningen lönsamhet. För Klarna är det här extra viktigt då det inte är vilket techbolag som helst – utan en bank med allt vad det bör medföra i form av regleringar och kapitalkrav. 

Det första kvartalet gav inte någon fingervisning om ett trendskifte. Både kreditförlusterna och de administrativa kostnaderna ökade betydligt mer än intäkterna och förlusten blev nästan 2,6 miljarder kronor. Samtidigt landade kassaflödet på minus 7,3 miljarder. 

Frågan är om det nyligen aviserade sparpaketet där 10 procent av personalstyrkan, cirka 700 personer, måste lämna Klarna räcker för att lugna investerarna. 

Att ta in pengar i detta läge är en helt ny utmaning för Klarnas ledning som hittills jobbat i stark medvind där framgångsrika kapitalrundor avlöst varandra till en ständigt högre värdering. 

Entusiasmen har i år ersatts av cynism där marknaden vet priset på allt och värdet på ingenting, för att parafrasera författaren Oscar Wilde. 

Det blir därför en tuff utmaning för vd Sebastian Siemiatkowski att övertyga investerare att stoppa in nya pengar till en värdering kring 300 miljarder kronor – samtidigt som det lär finnas en oro att det kan behövas fler kapitalrundor framöver till ännu lägre värderingar. 

Fortsättningen på 2022 kommer att bli avgörande i historien om Klarna. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?