1515

Det ska du tänka på innan du köper hund

Att skaffa hund är förknippat med mycket glädje – men även stora utgifter.

Inför årets hundmässa tipsar Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben om vad du ska tänka på innan du slår till.

Bild:Colourbox

I helgen tar hundar i alla dess former, raser och storlekar över Stockholmsmässan i Älvsjö. Det har blivit dags för den årliga Hundmässan, som av tradition äger rum i december varje år. Där kan den hundintresserade prata med uppfödare, kolla på utställningar eller helt enkelt klappa hundar.

Mässan har genom åren haft många olika namn och skepnader men har funnits i någon form sedan slutet av 1800-talet. I början vart tredje år, sedan vartannat år för att sedan 1983 arrangeras varje år. Undantaget var 1918 då den ställdes in som en konsekvens av första världskriget.

Men hunden har under betydligt fler år varit människans ständiga följeslagare. Exakt när hundens domesticeringsprocess började är inte säkerställt men arkeologiska fynd av tamhund sträcker sig så långt tillbaka som cirka 10.000 före Kristus.

Hursomhelst, i dag är hunden där när du vaknar, den väntar på dig när du kommer hem och den är alltid glad över att se dig. Att hundar är närmast besynnerligt lojala är ett välkänt faktum och att skaffa sig en hund är att skaffa sig en vän för livet – deras i alla fall.

Enligt Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben, är det vanligaste misstaget vid hundköp att man köper med hjärtat.

"Man faller för en söt valp men när den mäter en meter i mankhöjd och tar jättestor plats och kanske man känner att det inte var vad man ville ha. Det finns massor att läsa, så köp med kunskap."

En annan del när det kommer till hundar är ekonomi. I Kina blev en tibetansk mastiff världskänd för några år sedan då den på auktion inbringade 2 miljoner dollar, motsvarande nästan 16 miljoner kronor. Då påstods den vara världens dyraste hund.

När hundsajten The Dog Digest rankade 2017 års dyraste hundar beräknade den att en tibetansk mastiff kostar cirka 60.000 svenska kronor. Med det hamnade rasen endast på en tredje plats. Toppade listan gjorde den lilla tofsiga hundrasen Löwchen, som på grund av dess sällsynthet kan kosta närmare 80.000 kronor.

Den som inte är sugen på att lägga så mycket pengar kan pusta ut – genomsnittspriset på en hund i Sverige är betydligt lägre än så, enligt Svenska kennelklubben cirka 13.000 kronor.

Därefter tillkommer försäkringar, vaccination och tillbehör. Ska man gå med hunden på valpkurs – vilket rekommenderas – eller gå med i någon av Sveriges hundklubbar kostar det ytterligare några tusenlappar.

Den sammanlagda kostnaden under hundens första levnadsår är närmare 20.000 kronor.

Beroende på den egna budgeten kostar en hund därefter minst 7.000 kronor per år. Då är försäkring och foder den största kostnaden.

I dag finns en rad alternativ vad gäller hundfoder och tillbehör. Hans Rosenberg hävdar att det absolut inte är nödvändigt att köpa det allra dyraste som marknaden har att erbjuda.

"Hunden ska få en bra kost, precis som vi människor. Men oavsett om man går på Operakällaren eller äter på en enklare restaurang kan man få i sig den mängd mat och den näring man behöver. De flesta hundar lever ett vanligt familjeliv med promenader i skogen, och då klarar den sig mycket väl på ett valfritt foder."

Enligt Svenska Kennelklubben har det varken blivit vanligare eller ovanligare att skaffa hund. Siffrorna är relativt stabila år för år. Däremot har vårt förhållande till hunden förändrats. Distinktionen mellan husdjur och familjemedlem har blivit otydligare.

"Nu är hunden en familjemedlem medan den förr i tiden var ett husdjur. Det innebär att vi även har fått ett större utbud för att skämma bort våra nya familjemedlemmar. Det finns en mängd olika vattenskålar, hundsängar och koppel i dag", säger Hans Rosenberg.

Kanske är det faktum att vi tenderar att se hunden som en familjemedlem en bidragande anledning till att det har blivit allt vanligare med diverse hundtillbehör. Många av dem är skapade för människans skull snarare än för hundens.

Eller vad sägs om: hundöl, hundte, hundnagellack, hundparfym och hundväska. Vill man spendera riktigt mycket pengar finns det även hundsängar för tiotusentals kronor.

Att skaffa en hund är ett stort beslut som kräver noga övervägande. Men den viktigaste faktorn, menar Hans Rosenberg, är tidsfaktorn.

"Du får hem en valp på åtta veckor som ska uppfostras, bli rumsren och din följeslagare i tio tolv år framåt. Då vill du inte misslyckas med grunden. Därför måste du lägga ned din själ och ta hand om djuret på bästa sätt."


Innehåll från EquinixAnnons

Kraven på den digitala infrastrukturen ökar i pandemins spår

Maria Sundvall, vd Equinix Sverige
Maria Sundvall, vd Equinix Sverige

Pandemin har satt digitaliseringen i fokus och det senaste året har många företag ökat takten i sin digitala transformation. För att klara omställningen krävs en digital infrastruktur av hög kvalitet – men många släpar efter.

En allt viktigare faktor i den digitala transformationen är närhet. Digitala lösningar behöver levereras nära användarna för att leveransen ska vara tillräckligt snabb och effektiv. Närhetskravet skapar ett behov av en stark digital infrastruktur som sträcker sig ända ut till slutanvändaren.

– Det krävs en strategi kring hur företag bygger sin digitala infrastruktur. Många företag släpar efter eftersom fokus hittills har legat på att utveckla nya lösningar. Dessutom saknas ofta tillräcklig kunskap för att skapa den digitala infrastruktur som de nya lösningarna kräver, säger Maria Sundvall, vd för Equinix i Sverige. 

Så påverkar teknik och affärer vår digitala infrastruktur.

Ökat behov av hybridmoln

En stor del av infrastrukturen flyttas idag till molnet. Av juridiska skäl kan dock inte allt ligga i det publika molnet. Många aktörer som tidigare har varit återhållsamma, exempelvis inom den finansiella och offentliga sektorn, ser nu ett behov av att använda molnet – men också en utmaning i hur man ska gå tillväga. 

Lagstiftning och regelverk ställer krav på privata anslutningar och privata molnlösningar för viss datahantering. Samtidigt kan samma organisationer vilja nyttja kraften i det publika molnet för andra funktioner. 

– Det driver ett ökat behov av att kombinera olika lösningar – genom hybridmoln och multimoln. Då behövs en partner som kan stötta organisationen att ta grepp om hela sin digitala infrastruktur och möjlighet att snabbt skala upp olika lösningar i både kapacitet och räckvidd, säger Maria Sundvall. 

Ett digitalt skifte

Sverige befinner sig mitt i ett skifte – ett skifte som påverkar alla branscher och alla delar av samhället. I takt med att ekonomin drar igång i Sverige igen efter pandemin måste företagen också satsa mer på digitaliseringen för att stå starka genom skiftet. 

I rapporten Digitala Transformationen – nya affärer ställer nya krav har Equinix samlat ledande aktörer i Sverige för att få deras perspektiv på den förändring som sker. För att ta del av deras tankar om Sveriges gemensamma framtid – och hur vi bäst tar oss igenom den digitala transformationen läs mer här.

Fakta:

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) är globalt ledande inom digital infrastruktur och Equinix datacenter ger företag tillgång till snabba och säkra digitala förbindelser över hela världen. Med Equinix plattform kan företag smidigt skala upp verksamheten och snabbt lansera digitala tjänster globalt. Samtidigt erbjuder Equinix tillgång till molntjänster, nätverk, partners, och leverantörer som ingår i företagets ekosystem. 

Läs mer om Equinix här.

 

Mer från Equinix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Equinix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?