Hoppa till innehållet

Annons

Det nordiska batteribältet växer fram

Skellefteå är inte ensamt i Norden med sin batterisatsning. Både i Norge och Finland tar man nu upp konkurrensen. Tillsammans bildar de ett nytt nordiskt ”batteribälte”.

Foto:Simon Eliasson

I de nordliga delarna av Sverige, Finland och Norge finns kommer det att finnas stora batterifabriker om allt går enligt planerna i grannländerna. Det är Freyr battery som ska bygga en fabrik i Mo i Rana i Norge, och som planerar för en fabrik i Vasa i Finland.

Företagen kommer vara rivaler på marknaden, men också dra till sig kompetens, infrastruktur och underleverantörer till ”bältet” av batteritillverkare. 

Enligt Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun, blir Skellefteå mer attraktivt som etableringsplats för underleverantörer i och med planerna i grannländerna.

”Ett argument för att man inte skulle välja Skellefteå i dag är att ”vi kommer inte bara leverera till Northvolt, utan vill rikta oss mot flera batteritillverkare, då är det bättre att ligga i Centraleuropa”, säger hon.

”Om vi i stället har ett starkt batteribälte med Sverige, Finland och Norge skapar det förutsättningar för underleverantörer att finnas i regionen och ha nära till marknaden”. 

Runt batterifabriken i Skellefteå har underleverantörerna börjat slå ner rötterna.

På samma industritomt som Northvolt finns ett dotterbolag till ett sydkoreansk företag, Dongjin Sweden AB, som tillverkar det aktiva materialet till batterierna. Där finns också det kinesiska företaget Kedali Industry som tillverkar behållare till batterier, och det svenska företaget Cinis Fertilizer som ska ta tillvara på restprodukten natriumsulfat och använda det till konstgödsel.

Innehåll från VertivAnnons

Monteringsfärdiga datacenter ger ökad kostnadseffektivitet

En ökande efterfrågan på molntjänster, högupplöst streaming och andra digitala tjänster innebär en snabb utbyggnad av datacenter. Det stärker trenden att effektivisera byggen av datacenter med monteringsfärdiga moduler.

Datacenter som konstrueras med monteringsfärdiga (prefabricerade) moduler innebär kortare byggprojekt med mindre arbetsinsatser och lägre kostnader. Det leder till lägre totala kostnader och kortare tid till återbetalning av investeringar. Dessutom kan modulär design bidra till väsentligt lägre utrymmeskrav.

En undersökning av 228 företag utförd av Omnia visar att 52 procent redan använder monteringsfärdiga moduler för sina datacenter och att hela 99 procent planerar att göra det i framtiden.

Lokal anpassning behövs

Arbetssättet med monteringsfärdiga moduler bygger på standardisering, vilket underlättar återupprepning av byggprocesser. Men kraven på datacenter varierar mellan olika geografiska marknader, vilket betyder att det krävs lokala anpassningar av grundläggande design. I praktiken innebär ”localization” att standarddesign anpassas till viss del för att passa olika marknader. Det handlar till exempel om anpassning till byggpraxis, standarder och lagstiftning.

Läs mer om XR app här

För Norden finns starka krav på hållbarhet, inte minst vad gäller energiförbrukning för datacenter. Det handlar bland annat om lösningar för att återvinna värme som genereras i datacenter och använda den för uppvärmning av bostäder. Även användning av hållbara material och arbetsmetoder är viktiga.

För att underlätta användningen av monteringsfärdiga moduler har Vertiv lanserat Vertiv™ XR App. Appen bjuder på virtuella verktyg, som förstärkt verklighet (AR), för att undersöka hur våra produkter kan användas, vilket inkluderar monteringsfärdiga moduler. Det underlättar planering av datacenterbyggen, eftersom det går att se hur olika lösningar ter sig fysiskt i de tänkta miljöerna och att undersöka hur ett planerat datacenter understödjer behov av IT-kapacitet.

Whitepaper to modular solutions

Fakta om Vertiv™ XR App
En app för att utforska och planera byggen av datacenter med hjälp av virtuell och förstärkt verklighet, vilket inkluderar användning av monteringsfärdiga moduler. Appen gör det möjligt att undersöka olika designidéer. Den visar hur ett bygge kommer att te sig fysiskt och även hur det kommer att uppfylla behov av IT-kapacitet.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera