Under det sena 1990-talet hade Sissi Kewenter nyligen startat eget efter nästan tio år som designer på Peak Performance. Det var en period när hon ofta var hundvakt och drog på sig överdragsbyxor, täckjacka och knöt kängorna för att ge sig ut i Åres vinterkyla.
”Jag tänkte att det måste finnas ett lättare sätt att kunna klä på sig”, säger hon när vi ses på Skhoops kontor i Åre.
Hon började experimentera med en täckjacka som hon drog ner som en kjol, tog av ärmar och huva. Den första täckkjolen var född. Den första kjolen kom ut år 2000 i 50 exemplar. Fyra år senare sålde en av Åres butiker, en av de första som tog in kjolen, 400-500 kjolar och tömde hennes lager. På den tiden fanns inga pengar till marknadsföring, spridningen gick genom vänner och vänners vänner.
Sedan dess har hon drivit bolaget, som i många år hade en stadig omsättning på omkring 7 och 9 miljoner kronor. Men i fjol blev det ett rekordår som landade på 11,2 Mkr, och år 2023 ser tillväxten ut att fortsätta. Satsningen på nytt affärssystem med ny webb 2019 i kombination med det ökade intresset för att vara utomhus under pandemin ger avtryck i siffrorna. Hon har valt att hålla företaget litet och utan extern finansiering.
”I och med det har vi lätt att rätta oss efter marknaden och kan göra snabba ändringar och beslut”.
Men ungefär samtidigt som försäljningen tog fart dök kopiorna upp. Gråtfärdig ringde hon en god vän som uppmanade henne att ta det positivt och se kopiorna som ett bevis på att produkten var lyckad. Täckkjolen var mönsterskyddad men att komma åt de företag som kopierade visade sig vara mycket svårt för ett mindre företag. Även om kopiorna var mycket lika går det inte att patentera plagget i sig, bara specifika detaljer. Däremot såg hon hur de billigare kopiorna hade sämre funktion samtidigt som hon i efterhand också kan se att de ökade medvetenheten om täckkjolens existens.
”Det blev som en dörröppnare, men man vill att alla ska förstå att vi var först.”

I dag, två decennier senare, har Skhoop runt 60 produkter i kommande höstkollektion varav en fjärdedel är kjolar. Den långa originalkjolen, som fortfarande finns med, har fått sällskap av kjolar som är olika varma och i olika längder beroende på aktivitet – stillastående utomhus eller snabb längdåkning. Kollektionen innehåller också jackor, hellånga täckkappor – en produkt som också den har fått många efterföljare – men också ett tiotal stickade plagg och även en hundtröja.
Det svåraste är att plocka bort plagg.
”Det blir som små bebisar allting. Men där är min kollega Malin fantastisk. Hon tittar på siffror och säger 'Bort med den'. Vi kompletterar varandra otroligt bra.”
Sissi Kewenter ritar samtliga plagg själv. Under en period hade hon en delägare i bolaget och det var då Malin Schillgard, som bland annat jobbar med logistik, orderläggning, leverans och webb, började. Vissa produkter tillverkas i Sverige, Polen och Litauen men merparten av produktionen sker i Kina.
”Vi har två agenter som sitter i Hong Kong som vi har jobbat med i över 15 år. De är fantastiska. Många tror att man ska hoppa runt och byta för att få billigare priser, men nej, vi ser det långsiktigt och är trygga med dem och att alla regler följs.”
För sex år sedan inleddes en process att certifiera kollektionen utifrån Oeko-tex. Varje komponent i plaggen; textilier, dragkedjor, sytrådar och mellanlägg, certifieras var för sig. I nuvarande kollektion är alla plagg utom ett certifierade enligt Oeko-tex.
”Vi känner oss trygga med att att det vi producerar inte är skadligt för dig när du använder plagget eller för miljön. Jag skulle inte kunna hålla på med den här branschen annars för det är så mycket farligheter.”
Det är en pågående process där alla certifikat förnyas varje år.
”Det är ett gediget jobb, men det är värt varenda minut.”
För konsumenten kan det betyda att plaggen blir något mindre vattenavstötande, men det innebär också att det inte sprids farliga ämnen i naturen.
”Man märker att konsumenter blir mer och mer medvetna i dag än för bara några år sedan. Det tycker jag är otroligt positivt.”
I dag säljs Skhoops kläder i Sverige, Europa och i USA. Sissi Kewenter delade tidigare boende i Åre med Åsa Tham (för övrigt en av slalomåkarna från Hökarängen i ”Sällskapsresan 2: Snowroller”), som har gift sig och flyttat till Anchorage i Alaska. Hon ville sälja kjolarna i USA. Sissi Kewenter var tveksam till den amerikanska marknaden men Åsa Tham köpte 20 kjolar och gav bort till kompisar som gillade dem.
”Så hon köpte 100 kjolar och de tog slut direkt. Nu säljer de enormt mycket, de är jätteduktiga, ett fantastiskt gäng.”
I dag står den amerikanska marknaden, som sköts av Åsa Thams bolag, för den största andelen av Skhoops försäljning i antal plagg räknat. Målgruppen i USA är något yngre och de plagg som går bäst där är mer aktivitetsbaserade, kortare kjolar och långa täckvästar.
På kontoret i Åre vaknar Sissi Kewenters hund Nikita till och meddelar med ett skall att det är dags att gå ut. Hon har under sina 14 år varit med om större delen av Skhoops resa och liknar den hund som allt började med, den där dagen när det var iskallt i Åre och dags för ännu en påbyltad hundpromenad.