Det här kan bli talmannens nästa besked: ”Dags att sätta press”

Snart två månader efter valet saknar Sverige ny regering. Måndagens besked från talman Andreas Norlén väntas sätta fart på processen.

Efter några dagars radiotystnad är spänningen stor inför talmannens presskonferens på förmiddagen. Han har lovat att berätta om "kommande steg i arbetet med regeringsbildningen".

Sonderingarna ledda av M-ledaren Ulf Kristersson respektive S-ledaren Stefan Löfven gav inga resultat.

Talmannens nästa initiativ var gruppträffar med företrädare för fyra tänkbara regeringsalternativ. Inte heller det utlöste signaler om ruckade positioner.

Nu vill alla veta vilket nytt vägval Andreas Norlén gör.

TT: Vad är det troligaste beskedet att vänta från talmannen?

”Att han väljer att lägga fram Ulf Kristersson för votering i riksdagen. Annars tror jag att han ger (Centerledaren) Annie Lööf nästa sonderingsuppdrag”, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

”Kristersson-alternativet tror jag på först. Talmannen inser att processen måste röra sig framåt. Det är enda sättet att den gör det, genom en votering och att få partierna att röra på sig”.

Hon tycker inte att Andreas Norléns arbete hittills kan kallas saktmodigt eller saktfärdigt.

”Han har förlitat sig på det demokratiska systemet och partiledarnas förmåga att lösa det här, men nu har han väl insett som alla vi andra att läget är precis så låst som partiledarna säger. Då får han själv börja dra åt tumskruvarna lite genom att sätta press på det sätt han kan”.

När – knappast om – talmannen driver upp tempot genom att låta riksdagen rösta om regeringsalternativ, har han fyra försök på sig. Misslyckas alla står landet inför ett extraval.

”På det hela taget är det väl Sverigedemokraterna som är minst oroliga för ett extraval, och som kanske till och med skulle kunna vinna på det”, säger Jenny Madestam.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?