1515
Annons

"Det här är historiskt"

PARIS. Med sin valseger skriver Frankrikes nye president Emmanuel Macron historia. I Paris var stämningen elektrisk under valnatten.

Bild:Jesper Frisk

Hundratals trikolorer lyftes och ett stort vrål kom från publiken när det stod klart att Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president på söndagskvällen. I publiken som bestod av kampanjmedarbetare, supportrar och press, började några dansa av glädje. Andra kramade om varandra.

”Det här är historiskt, ingen trodde att han skulle kunna vinna. Men han gjorde det och han kommer verkligen skapa förändring för landet”, sa Yanis Djebara.

Liksom tusentals andra hade han kommit till platsen framför det världsberömda museet Louvren, en politiskt relativt oladdad plats, som Emmanuel Macron hade valt för sin valvaka.

”I kväll ska vi fira att hoppet segrar över slutenhet, högerextremism och allt vad Marine Le Pen står för”, sa Laurie Meunier, innan hon dansade vidare med kompisarna och en stor fransk flagga.

När valresultatet var färdigräknat stod det klart att Emmanuel Macron slagit ut sin konkurrent, den högerextrema Marine Le Pen, med över 65 procent av rösterna, mer än vad opinionsmätningarna inför valet hade lovat.

”Hans breda seger bekräftar att en mycket stor majoritet av medborgarna har velat samla sig kring republikens värderingar och markera att de håller fast vid EU som Frankrikes öppning mot världen”, sa den sittande presidenten François Hollande strax efter att beskedet kommit.

Att Emmanuel Macron gått till val på liberala värderingar och en stärkt relation till EU blev än mer påtagligt när den nyblivne presidenten kom till sin valvaka sent på söndagskvällen. Till tonerna av EU-hymnen gjorde han entré på scenen. Samtidigt hade publiken lånat sportsupportrarnas hejarop: ”On a gagné, on a gagné!”. Vi har vunnit, vi har vunnit.

”En ny sida öppnar sig i kväll i vår långa historia. Jag vill att det ska vara en sida av hopp och återvunnet förtroende”, sa Emmanuel Macron i sitt segertal.

När han nu intar Elyséepalatset blir han den femte republikens åttonde president. Som 39-åring blir han också den yngste presidenten i Frankrikes historia och den yngste ledaren bland G20-länderna.

I sitt tal sände Emmanuel Macron också en tanke till Marine Le Pens väljare. 

”De har i dag uttryckt sin ilska, uppgivenhet, ibland sina övertygelser, som jag respekterar. (…)Jag ska göra allt under de fem kommande åren för att de inte ska ha någon mer anledning att rösta på extremer.”

Under kvällen talade också Marine Le Pen och erkände sig besegrad. Efter förlusten sa hon sig vilja ”påbörja en djup förvandling” av Nationella fronten, det parti som hennes far en gång var med och bildade och som han länge var partiledare för. En talesperson för Front National förklarade samtidigt i direktsänd fransk tv att förvandlingen kommer innebära slutet för Nationella fronten och att den nya politiska styrkan hon vill bygga upp ”inte längre kommer att ha samma namn”. 

 

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Frankrike går att lita på i fem år till

NICE, FRANKRIKE. När klockan slog 20 på söndagskvällen och Emmanuel Macron dök upp på de franska tv-skärmarna som klar vinnare i presidentvalet hände något konstigt här i Nice. Eller rättare sagt: det hände ingenting.

OMVALD. Macron har hittills varit en obekväm president och genomfört flera impopulära reformer. Att han ändå lyckades bli omvald är viktigt och innebär att omvärlden även framöver kan lita på Paris i internationella sammanhang.
OMVALD. Macron har hittills varit en obekväm president och genomfört flera impopulära reformer. Att han ändå lyckades bli omvald är viktigt och innebär att omvärlden även framöver kan lita på Paris i internationella sammanhang.Foto:Christophe Ena

Inga tutande bilar på gatorna. Inga glädjerop från öppna lägenhetsfönster eller spontana fontänbad med EU-flaggor.

Förstod folk inte att landet, till och med hela Europa, just hade undvikit en potentiell politisk katastrof?

Till deras försvar ska sägas att resultatet var väntat. Opinionsmätningarna hade gjort ett bra jobb med att förutspå fransmännens sympatier. 

Dessutom har andra sittande regeringschefer gått starkt i de europeiska val som hittills har hållits under kriget, i både Ungern och Serbien.

Men den viktigaste förklaringen till den obefintliga reaktionen är Macrons impopularitet. Inte ens de välbärgade invånarna i Nice, landets femte största stad, tycks ha så mycket till övers för sin president. 

Flera Macron-väljare som jag pratade med utanför en vallokal i en lågstadieskola i de centrala delarna av staden medgav att de hade röstat emot högernationalisten Marine Le Pen snarare än för den sittande presidenten.

Ett typiskt franskt beteende, för övrigt. Det tycks alltid ligga närmare till hands att vara emot något än tvärtom i det här landet.

Macron har tveklöst varit en obekväm president under sin första mandatperiod. Att han uttryckligen ville ”jävlas” med landets ovaccinerade när han införde tuffa förbud under pandemin är ett talande exempel, och något som bidragit till att han ses som arrogant. 

Tack vare att hans parti, LREM, haft majoritet i parlamentet har Macron också kunnat ta tag i flera av de strukturella problem som den franska ekonomin länge lidit av. Bolagsskatten har sänkts från 33 till 25 procent, förmögenhetsskatten har slopats och kapitalskatten gjorts om. 

Han har också luckrat upp reglerna på arbetsmarknaden och gjort det mindre lönsamt att stå utan jobb. 

För att komma från en ”mittenpolitiker” framstår hans politik som ovanligt mycket höger.

Och det tycks ha gett resultat. Arbetslösheten noterade nyligen den lägsta nivån på 13 år, 7,4 procent. Inflationen har dessutom stigit mindre än i grannländerna tack vare Frankrikes omfattande produktion av fossilfri el. Macron har sett till att landets 56 kärnkraftsreaktorer ska bli ännu fler.

På köpet fick Macron såklart även en proteströrelse, ”Gula västarna”, som framför allt satte sig emot höjningen av dieselskatten 2018. Rörelsen lever fortsatt, trots att presidenten backade om bränsleskatten. 

På lördagen genomförde en västklädd lokal förening en protestmarsch här i ett regnigt Nice. På plakaten står nuförtiden mest kritik mot presidentens planer på att höja pensionsåldern från 62 till 65 år, vilket ses som sanslöst högt.

Förhoppningsvis fortsätter Macron att vara obekväm i sin ekonomiska politik. Han har goda förutsättningar för det. 

Som den första omvalda presidenten på 20 år har han inte så mycket att förlora politiskt eftersom han inte får kandidera igen. Ett ekonomiskt starkt Frankrike är bra för hela EU.

Att Marine Le Pens andel av rösterna har ökat från 34 procent 2017 till 42 procent i söndagens val är dock ingen liten sak. Hela 13,3 miljoner fransmän röstade på henne. Det är ett obestridligt bevis för det missnöje som pyr runt om i landet, allra mest på landsbygden. 

Att vända den negativa trenden kommer att bli Macrons både tuffaste och viktigaste uppgift under kommande fem år. Att döma av hans segertal på söndagen är han i alla fall införstådd med detta, vilket är en god början. ”

Jag vet att många av dem som valde att rösta på extremhögern gjorde det för att de är arga och jag vet att vi måste hitta ett svar till dem och det är mitt ansvar”, sa Macron framför sina lyriska supportrar på Champ de Mars i Paris.

Ett första test kommer redan i juni då parlamentsvalet avgörs. På papperet ser dock det största hotet mot Macrons LREM-parti ut att komma från vänster, från den pånyttfödde vänsterradikale veteranen Jean-Luc Mélenchon och hans likasinnade, vilket potentiellt kan begränsa presidentens handlingsfrihet.

För omvärlden – EU, Nato, USA, Ukraina och Sverige – var dock det viktigaste beskedet från Frankrike den här helgen att Marine Le Pen inte valdes till president. 

Det innebär att Paris lär gå att lita på i internationella sammanhang också framöver. Åtminstone i fem år till.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera