1515

Det goda mot seger i årets bockdrama

Brinner bocken i Gävle innan året är slut, eller ska de goda krafterna segra? 

Hundratusentals följare i hela världen väntar nervöst på upplösningen av årets bockdrama, men hittills har den stora bocken klarat sig utan att ens bli svedd.

Julbocken i Gävle har hittills klarat sig helt utan skador.
Julbocken i Gävle har hittills klarat sig helt utan skador.Foto:Mats Åstrand/TT

Den stora julbocken i halm i Gävle har satts upp sedan många år, men den har kommit att symbolisera inte bara jul utan också brandattentat. De första åren brann den varje år. Fast i år ser den ut att förbli oskadd, i alla fall så här långt.

”Den stora bocken har klarat sig helt utan skador. Den lilla bocken, som satts upp bredvid av Naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan har blivit lite svedd, men inte den stora”, säger Maria Wallberg, Gävlebockens talesperson nu i juletid, men till vardags marknadsstrateg i Gävle kommun.

Hon berättar att bocken brunnit många gånger, men klarat sig oskadd totalt 15 gånger under de 50 år som gått sedan bocken på allvar blev Gävles julsymbol.

”Om den klarar sig nu fram till den 2 januari så blir det sextonde året”, säger hon.

Bocken är en stark symbol för Gävle, och kommunen har den med i sitt grafiska material, berättar hon.

”Den är viktig för Gävles näringsliv och turism. Vi ser att vi får avbokningar på restauranger och boende när den försvunnit.”

Bocken har så många vänner världen över, berättar hon.

”120.000 personer från 120 länder följer bocken via webbkamerorna, och den har massor av följare på sociala medier. Det är människor i USA, Australien och England. Det finns människor i USA som bygger upp kopior i sina trädgårdar.”

Men frågan är hur en brandhärjad halmbock kan bli en sådan viktig symbol för en mellansvensk stad. Är det inte väl negativt, med en stadssymbol vars popularitet kommit sig av en massa brandattentat? Nej, inte alls, förklarar Maria Wallberg.

”Den symboliserar spänningen mellan det onda mot det goda. Det är det som gör intresset så stort, och som får människor från hela världen att följa den.”

Kanske kan de goda krafterna segra i år, om bocken nu får stå kvar den dryga vecka som återstår tills den ska tas ned, hoppas hon.

I år har bocken vaktats dygnet runt, berättar hon. Budgeten för bocken ligger på 1,2 miljoner kronor, men då ingår allt – halm, stomme, stängsel, invigningsfest och bevakning dygnet runt.

Sedan förra året står nu bocken bakom dubbla gärdesgårdar, och det har haft effekt, tror hon. Då klarade sig bocken hela vägen fram till slutet. Värre var det på bockens 50-årsfest 2016, då brann den redan vid 23-tiden på kvällen efter kalaset.

”Det var inte bara vi som var ledsna då, det var följare från hela världen”, säger Maria Wallberg.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?