1515
Annons

”Det flög gnistor om diskussionen”

Sju frågor till Gunnar Örn, tidigare journalist på Di, som ansvarade för Skuggdirektionen från starten 2006 till början av 2013.

Gunnar Örn, journalist.
Gunnar Örn, journalist.Bild:Joey Abrait

Hade ni några förlagor till Skuggdirektionen?
”Ja, i USA har det funnits en skuggkommitté till Federal Reserves penningpolitiska styrelse FOMC. Engelska The Times har också haft en skuggkommitté till Bank of Englands penningpolitiska kommitté; The Shadow MPC. Slutligen har den tyska affärstidningen Handelsblatt tillsammans med amerikanska Wall Street Journal haft ett skuggråd till ECB:s styrande råd.”

Var det svårt att få ledamöter till den första upplagan?
”Inte alls. De flesta har blivit hedrade och smickrade av att bli tillfrågade. Den ende som var lite tveksam av de sex ursprungliga ledamöterna var Villy Bergström, som inte hade fullgjort sin ettåriga karantän efter att ha slutat i den riktiga direktionen. Han fick till och med en reprimand av Riksbankens fullmäktige för att ha lagt sig i penningpolitiska frågor innan karantänstiden gått ut.”

Vilken period var mest spännande?

”Utan tvivel hösten 2008 efter kraschen i Lehman Brothers. Då funderade vi på att ha ett extrainkallat möte med Skuggdirektionen för att ge rekommendationer till Riksbanken om vad som borde göras. Sett i backspegeln kanske det var synd att vi inte hade det.”

Vilket möte minns du bäst?
”Svårt att säga, men i början hade vi flera möten där Lars Calmfors, Villy Bergström, Erik Thedéen, Harry Flam och Klas Eklund debatterade penningpolitik så att det flög gnistor om diskussionen. Då var det en ren fröjd att få vara med och lyssna och föra protokoll.”

Hur reagerade marknaden när Skuggdirektionen drog igång?
”Överlag mycket positivt. De flesta tyckte att vi lyckats bra med sammansättningen, även om några chefsanalytiker och chefsekonomer verkade gnissla tänder över att inte ha fått vara med.”

Av de ledamöter du haft i Skuggdirektionen, vem skulle bäst klara jobbet som riksbankschef?

”Klas Eklund kanske vore mest meriterad i och med att han suttit i Skuggdirektionen ända sedan starten, men allra helst skulle jag ändå vilja ha Cecilia Skingsley, som i och för sig aldrig suttit i Skuggdirektionen. Jag är kanske inte helt objektiv. Det var ju hon och jag som drog igång Skuggdirektionen för tio år sedan, men jag har jobbat tillsammans med Cecilia så mycket och så länge att jag är övertygad om att hon har de egenskaper som krävs för det tuffa jobbet som riksbankschef.”

Vem i den riktiga direktionen skulle du helst se i Skuggdirektionen?
”Törs man önska sig Stefan Ingves?”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?