Annons

Det finaste man kan ge aktieägarna

Peab blev en av vinnarna på börsen på onsdagen. Men inte tack vare en stark rapport utan för att bolaget ska dela ut ett fastighetsbestånd.

”Börsen applåderade genast beslutet och skickade upp aktien som mest 10 procent”, skriver Di:s Magnus Dagel.
”Börsen applåderade genast beslutet och skickade upp aktien som mest 10 procent”, skriver Di:s Magnus Dagel.Foto:Jonas Eng

Peab PEAB B -1,91% Dagens utveckling s rapport skulle egentligen kommit på torsdagen men kablades plötsligt ut på onsdagseftermiddag istället. Peab har de senaste åren vant oss med stabila rapporter och bokslutet var inget undantag. Vinsten före skatt på 724 miljoner kronor var något lägre än väntat men belastades av förvärvskostnader på 47 Mkr. Hade Peab bara lyckats krama ut 9 Mkr till i vinst hade resultatet för 2019 varit det högsta någonsin, nu stod sig fjolårets rekordnotering.

Peab har en stabil utdelningstrend, men för 2019 föreslog man oförändrad utdelning på 4,20 kronor per aktie. Det ger en fin direktavkastning på drygt 4 procent men var ändå en liten besvikelse.

Den stora nyheten i rapporten var istället att Peab ska dela ut ett fastighetsbolag som väntas börsnoteras under andra halvåret i år. Med ett fastighetsvärde på 3,6 miljarder kronor blir det dock ett pyttebolag om det verkställs, som riskerar att inte få någon uppmärksamhet alls. Fastighetsvärdet ligger strax över det inte särskilt välbevakade Tre kronor Property investment. 

Frågan är varför det måste börsnoteras? Peab hade lika gärna kunnat lyfta luren och ringa SBB-grundaren Ilija Batljan eller någon annan hugad köpare.

Skälet är sannolikt att fastigheterna genast blir mer värda på börsen. Den genomsnittliga substanspremien bland de noterade fastighetsbolagen ligger numera på 48 procent vilket givetvis lockar. Nämn ordet logistik eller samhällsfastighet så lär det bli ännu högre.

Börsen applåderade genast beslutet och skickade upp aktien som mest 10 procent. Utdelning av fastigheter är numera det finaste ett bolag kan ge sina aktieägare, speciellt om man skickar med lite samhällsfastigheter som Peab gör.


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?