1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Det började för 100 år sedan med BAB bygg – nu driver bröderna en miljardkoncern

Med nordvästra Skåne som hemmamarknad har BRA Invest gjort en framgångsrik resa under det senaste seklet. Bakom miljardkoncernen står tre bröder som skapat ett starkt familjeföretag med hjärta för Åstorp. Att utveckla och bygga bostäder är fortfarande drivkraften.

Christer Andersson är vd för fastighetsbolaget 3Hus med huvudkontor i Åstorp. Allt började med förvärvet av byggföretaget BAB bygg i Åstorp 2001.
Christer Andersson är vd för fastighetsbolaget 3Hus med huvudkontor i Åstorp. Allt började med förvärvet av byggföretaget BAB bygg i Åstorp 2001.Foto:Niklas Gustavsson

Det vita huvudkontoret utmed E4 pockar på uppmärksamhet. Här växer koncernen Bra Invest snabbt.

Verksamheten vilar på tre ben: industri, handel och bygg/fastighet. I Åstorp finns huvudkontoret för moderbolaget Bra Invest samt systerbolagen 3Hus och BAB bygg AB.

Förra året byggdes kontoret om och ytan fördubblades. Här arbetar i dag 50 anställda, merparten inom BAB bygg.

Bakom koncernen står Christer, Stefan och Kenneth Andersson. Tre bröder med rötter i Ängelholm som gjort en framgångsrik företagsresa tillsammans de senaste 20 åren.

”Det är klart när tre grabbar växer upp blir det en ständig tävlan. Men vi är tre syskon som gör detta tillsammans, det är viktigt att inte sitta ensam. Det är lättare att våga när man delar på arbetsbörda och risker”, säger Christer Andersson, vd för 3Hus.

Att huvudkontoret skulle ligga i Åstorp rådde det ingen tvekan om.

”Åstorp har ett äldre bestånd av hyresrätter, det är mycket som är gammalt och eftersatt. Vi har ambitioner att fortsätta bygga fler bostäder här.”

1921 startade Albin Andersson byggfirman BAB byggtjänst i Åstorp. 2001 förvärvade bröderna Andersson den lokala firman. Idag har bolaget fastigheter och pågående byggprojekt i hela södra Sverige.

I Åstorp byggs just nu kvarteret Nässlan, 30 radhus i två plan för målgruppen småbarnsfamiljer. Dessutom har 3Hus tecknat avsiktsförklaring med kommunen om att exploatera Björnekulla, arbetet beräknas starta efter årsskiftet.

Vilket är ert framgångskoncept?

”Vår fördel är att vi är kompletta som fastighetsbolag, med både förvaltning och projektutveckling. Många av våra konkurrenter är renodlade projektutvecklare, som endast kan bygga och sälja bostadsrätter medan vi kan bygga i egen regi och även förvalta bostäderna.”

Att bygga för Åstorps pensionärer har varit prioritet, ett sätt att få igång flyttkedjorna i kommunen.

”Vi vill skapa en förutsättning för äldre att flytta till något som är nytt och fint. På så vis har vi frigjort väldigt många villor som skapat möjlighet för familjer att flytta till Åstorp.”

När 3Hus byggde två åttavåningshus i kvarteret Backsippan 2017 var det många som ställde sig frågande till projektet.

”Det hade inte byggts några bostadsrätter på många år i Åstorp och marknaden var oprövad men vi känner för vår hembygd och vill bidra till kommunens utveckling. Långsiktighet och lokala engagemang är viktiga parametrar för framgången inom koncernen”, säger Christer Andersson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?